dinsdag 16 januari 2018

Laurens Vreekamp winnaar NPO Backstage

Nuse, een journalistieke research app van Laurens Vreekamp (Immrs), is de winnaar van NPO Backstage geworden. Nuse is een researchplatform voor journalisten dat toegang biedt tot bestaande NPO nieuws-databases in tekst, audio en video.

De enthousiaste app-ontwikkelaar maakte gebruik van open programmadata die door de NPO wordt aangeboden. Het is voor het eerst dat de publieke omroep structureel open data aanbiedt.

NPO Backstage biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om met deze programmadata apps te bouwen. De NPO wil hiermee het bouwen van innovatieve en creatieve apps stimuleren. De afgelopen maanden is er volop geprogrammeerd met diverse data van de publieke omroep: van programmadata van NPO journalistiek tot ondertitelingsdata en tv-gids data. Het resultaat: innovatieve en creatieve apps die vrijdagmiddag aan een jury zijn gepitcht.

Zo werd onder andere een app ontwikkeld die het voorkomen van termen in actualiteitenprogramma’s van de NPO vergelijkt met de mate waarop er in Google naar die termen gezocht werd. Ook werd de LessonUp app gepresenteerd waarmee docenten lessen kunnen samenstellen met behulp van video’s, tv uitzendingen, afbeeldingen, slides en quizzen. De Treurbuis app, die een sentiment-analyse geeft van tv-programma’s op basis van ondertiteling haalde het hoogste podium niet.

De winnaar ontving een geldprijs van 3000 euro. Op zaterdag 14 november vindt als afsluiting van NPO Backstage 2015 in Hilversum een hackathon plaats. In één dag kunnen teams aan de slag met alle datasets die er in de loop van het jaar zijn toegevoegd aan de API.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen