Lattepappa's van Joep van Osch in VPRO Dorst
Dinsdag 16 januari 2018

Lattepappa's van Joep van Osch in VPRO Dorst

VPRO Dorst lanceert zondag 18 juni (vaderdag) de korte online documentaire Lattepappa’s over vaderschapsverlof in Zweden. Maker Joep van Osch portretteert vier jonge vaders, de zogenaamde lattepappa’s, die maandenlang fulltime thuis zijn en voor hun kinderen zorgen.

Dit staat in schril contrast met Nederlandse vaders die slechts twee dagen verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Van Osch toont de ‘pappagroepen’ waarin Zweedse vaders samenkomen en praten over hun onzekerheden over het vaderschap en de bevalling. Wat is een moederkoek en wat moet je als vader met de navelstreng? En hoe is het vervolgens voor een vader om fulltime thuis te zijn? Hoe ziet het leven van een lattepappa eruit? Zijn ze ook wel eens eenzaam? Lattepappa’s is een humoristische en ontroerende schets van de Zweedse samenleving en de rol van vaders. Een korte docu over stoere en zorgzame Vikingen, die aanzet tot nadenken over de invulling van vaderschapsverlof.

Joep van Osch is freelance filmmaker en studeerde aan de Filmacademie, waar hij onder andere Farewell Facebook maakte. Deze documentaire vond via Youtube een publiek en kwam uiteindelijk terecht bij DWDD, Arte, Canal+ en diverse internationale filmfestivals. Hij werkte als itemregisseur voor Jan Rijdt Rond (KRO-NCRV) en is een van de bedenkers van het populaire boek Dilemma op Dinsdag.

Dorst is het ontwikkellab van de VPRO, de plek waar getalenteerde jonge makers de kans krijgen ideeën voor programma’s en podcasts en ook zichzelf te ontwikkelen. Dorst biedt de ruimte om te experimenteren met ondersteuning van ervaren VPRO-makers. Samen met deze nieuwe makers werkt Dorst aan de VPRO van de toekomst.

Bekijk de docu vanaf zondag 18 juni hier en op het Youtube kanaal van VPRO Dorst.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen