KRO-NCRV debat De avond van de propaganda
maandag 22 maart 2021

KRO-NCRV debat De avond van de propaganda

Naar aanleiding van de journalistieke serie Propaganda organiseert KRO-NCRV op woensdag 24 maart om 19.30 uur het onlinedebat De avond van de propaganda, live vanuit De Balie in Amsterdam.

Een debatavond over journalistiek in tijden van misinformatie. Programmamakers, wetenschappers en critici gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en valkuilen waar journalisten mee te maken hebben.

Henk van der Aa, hoofdredacteur Journalistiek bij KRO-NCRV: “Het debat op social media verhardt, mensen trekken zich terug in hun online loopgraven. Iedereen kan een eigen platform oprichten of eigen media kiezen om nieuws, waarheden, maar ook misinformatie te verspreiden. De journalistiek heeft hierin een belangrijke rol te spelen, maar ook een verantwoordelijkheid te nemen. Ook wij moeten ons niet verschansen in een ivoren toren, maar willen transparant zijn over de gemaakte journalistieke keuzes. Met deze debatavond zetten we als KRO-NCRV daarin een mooie stap.”

Onderwerpen en fragmenten uit de afleveringen van het KRO-NCRV programma Propaganda dienen als aanleiding voor gesprekken over media, waarheid en wantrouwen. In zes afleveringen ging Propaganda de afgelopen weken op zoek naar mis- en desinformatie, naar facts en alternative facts, naar hoaxes en fake news. Wie verspreiden deze misinformatie, welke belangen hebben ze erbij en wat willen ze ermee bereiken?

De debatavond bestaat uit drie verschillende gesprekken: een over de relatie tussen wetenschap en journalistiek met Maurice de Hond, een gesprek naar aanleiding van de aflevering over haatvloggers over de verantwoordelijkheid van social media-bedrijven en een gesprek met Martijn van Dam (lid Raad van Bestuur NPO) over de toekomst van journalistiek in tijden van fake news en complottheorieën. Van Dam publiceerde eerder deze maand een opinieartikel in dagblad Trouw over de ontwrichtende werking van complottheorieën en deep fake-technologie op onze democratie.

Het debat is woensdagavond 24 maart te volgen via kro-ncrv.nl/ingesprek, het begint om 19.30 uur. Online kijkers kunnen live reageren op stellingen en vragen stellen via de site. Gespreksleider van de debatavond is journalist Martijn de Greve.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen