dinsdag 16 januari 2018

Kritiek op uitzending VARA's Kassa

Op 3 mei zond Vara’s Kassa een item uit over internetsnelheden in huis, naar aanleiding van een test op de site van Kassa waarmee mensen thuis hun internetsnelheid konden meten.

Meten is weten zou je zeggen, maar zo eenvoudig is het in dit geval niet. Op de metingen van Kassa kwam fikse kritiek van Nederland ICT. Misschien is het goed om enkele feiten over breedband in het algemeen en internetsnelheden op een rij te zetten.

Minister Kamp schreef in een brief (eind 2013) dat de situatie in Nederland prima is als het gaat om breedband: ‘De goede positie op de vaste Nederlandse breedbandmarkt laat zich verklaren door de concurrentie tussen en op de verschillende infrastructuren. Aangejaagd door concurrentie hebben de breedbandaanbieders fors in de verbetering van hun netwerken geïnvesteerd.’

Onderzoeksinstituut Analysys Mason bevestigde dit beeld in een onderzoek dat Nederland fier voorop gaat met breedband en hoe dat komt: ‘The Netherlands has near-national superfast broadband coverage as a result of cable’. Hoewel de conclusie niet helemaal nieuw is, bevestigt de studie dat de aanwezigheid van een moderne kabelinfrastructuur die voornamelijk bestaat uit glasvezel, cruciaal is voor de digitale toekomstkansen van een land.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet vorig jaar uitzoeken hoe de verschillende internetaanbieders presteren. Wat maken zij waar van hun beloften? De conclusies mogen er zijn, voor de kabel tenminste: ‘xDSL based services achieved 63.3% of the advertised headline download speed, compared to 91.4% for cable and 84.4% for FTTx.’

De Eurocommissaris bekeek ook alle landen apart. Het bleek dat in Nederland vooral kabel en FttH (meestal KPN/Reggefiber) erg goed presteren. Die beide infrastructuren leveren meer dan 90% van de geadverteerde snelheden. DSL blijft daar behoorlijk bij achter met 66%.

Bron: NL Kabel

Bericht delen