dinsdag 16 januari 2018

KPN verkoopt E-Plus voor vijf miljard euro

KPN heeft zijn Duitse dochterorganisatie E-Plus verkocht aan het Spaanse Telefonica. Naast de vijf miljard euro die het telecombedrijf hiervoor ontvangt, verwerft het een belang van 17,6 procent in de Duitse Telefonica-dochter O2.

KPN wil hiermee zijn schuldpositie verbeteren en vanaf volgen jaar de nu bevroren dividenduitkeringen hervatten.

Woensdag maakte KPN tevens de halfjaarcijfers bekend. CEO Eelco Blok: “De marktomstandigheden in de eerste helft van 2013 bleven uitdagend. Desondanks hebben we onze marktposities versterkt. We blijven onze netwerken verbeteren, in het bijzonder met de versnelde uitrol van 4G in Nederland. Onze klantcentrale producten en diensten boeken steeds betere operationele resultaten, zoals zichtbaar is in de groei van triple play in Nederland en de sterke groei van postpaid klanten en mobiele data in Duitsland en België. Ook blijven we onze processen versimpelen en de onderliggende kostenstructuur verder verbeteren.”

Samenvatting financiële resultaten:
De omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal van 2013 met 8,1 procent tot 2,935 miljard euro, vooral door een daling van de omzet bij Consumenten Mobiel, Zakelijke Markt, NetCo en in Duitsland. De omzet van Consumenten Thuis steeg in het tweede kwartaal. De lagere omzet en de hogere klantgedreven investeringen hadden in het tweede kwartaal van 2013 een negatief effect op de winstgevendheid van KPN. De EBITDA daalde met 11 procent naar 1,034 miljard euro. De nettowinst van KPN kwam in het tweede kwartaal 68 procent lager uit op 108 miljoen euro.

De investeringen waren 41 miljoen euro hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. In het eerste halfjaar van 2013 investeerde KPN 116 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De investeringen gingen vooral in het mobiele netwerk, waaronder 4G in Nederland en in klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor de activatie van klanten op glasvezel en interactieve televisiediensten in Nederland.

In 2011 heeft KPN een banenreductieprogramma aangekondigd van 4.000 tot 5.000 fte in Nederland. Tot op heden heeft dit geresulteerd in een afname van ongeveer 3.900 fte. KPN verwacht het aantal arbeidsplaatsen aan het eind van het jaar met 4.500 tot 5.000 te hebben teruggebracht. Voor meer informatie kijk op de site van KPN.

Bron: KPN

Bericht delen