dinsdag 16 januari 2018

Kinderen zien steeds vaker bloot- en seksbeelden online

Blote borsten, geslachtsdelen of mensen die seks met elkaar hebben: veel kinderen tussen de negen en twaalf jaar komen het steeds vaker tegen op internet. Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het NOS Jeugdjournaal blijkt dat een groot deel van hen ermee wordt geconfronteerd terwijl ze eigenlijk naar iets anders zoeken.

“Ze zien van alles”, zegt Ton Coenen, directeur van Rutgers, het nationale kenniscentrum seksualiteit. Volgens hem krijgt 39 procent van de kinderen seksueel getinte beelden te zien als ze naar iets anders op zoek zijn. “Bij 31 procent laten anderen het zien en bij een kwart van de kinderen verschijnt het zomaar op het scherm.”

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kinderen thuis wel praten over wat ze hebben gezien. “Maar sommigen vertellen het aan niemand”, vertelt Coenen. “Hoe ouder ze zijn, hoe minder vaak ze het aan iemand vertellen. Een kwart vertelt er niets over.”

Sexting is vooral populair onder jongeren van 16 en 17 jaar oud. Van hen zegt bijna 40 procent weleens het verzoek te hebben gekregen om een pikante foto van zichzelf te maken. Een op de zeven jongeren uit deze leeftijdscategorie is daar ook wel eens op ingegaan. Meisjes doen dit iets vaker dan jongens.

Er is sprake van grooming als een volwassene via het internet contact legt met een minderjarige, met het doel hem of haar te ontmoeten. De intentie is dan om het kind seksueel te misbruiken of om kinderpornografisch beeldmateriaal te maken.

Bron: NOS/BM

Bericht delen