Kijkwijzer voor YouTube heeft veel haken en ogen
maandag 3 december 2018

Kijkwijzer voor YouTube heeft veel haken en ogen

In de bioscoop of op tv is het een bekend verschijnsel: de kijkwijzer. Bij videodiensten zoals YouTube bestaat dit advies niet. CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat daar verandering in moet komen.

Bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer pleitte hij voor een kijkwijzer op YouTube, maar er zijn vragen over de haalbaarheid daarvan. Al was het maar omdat op YouTube 400 uur video per minuut wordt geüpload.

Van der Molens inbreng komt een maand nadat in Brussel een richtlijn is aangenomen die onder meer voorschrijft dat EU-lidstaten zo’n kijkwijzer moeten implementeren. Maar YouTube zelf ziet daar weinig in, zegt woordvoerder Rachid Finge. “We doen al heel wat andere dingen. Zo kun je aangeven of een video alleen geschikt is voor kijkers van 18 jaar en ouder.”

Finge laat ook weten dat YouTube Kids begin volgend jaar naar Nederland komt. Dit is een aangepaste versie van het videoplatform, gericht op kinderen. Ouders hebben daar ook meer controlemogelijkheden. Overigens is YouTube Kids ook niet volledig waterdicht: vorig jaar bleek dat ook daar schokkende beelden te zien waren.

Een kijkadvies komt er wel, als het aan de politiek in Nederland en in de EU ligt. Er zijn twee scenario’s denkbaar. Het eerste is dat de gebruikers, bij het uploaden van hun materiaal, aangeven wat voor content ze willen delen. Op basis van een aantal vragen wordt vastgesteld of de video geschikt is voor alle leeftijden of alleen voor 16+.

Een ander scenario is dat YouTube kunstmatige intelligentie inzet om de video’s te labelen. De systemen van het bedrijf bekijken al video’s om bijvoorbeeld terroristische propaganda tegen te houden.

Bron: NOS/BM

Bericht delen