Dinsdag 16 januari 2018

Kijker wordt regisseur met Free Viewpoint

Het Japanse bedrijf KDDI heeft een nieuwe versie ontwikkeld van zijn Free Viewpoint systeem. Dit meldt Spreek’buis. Een jaar geleden kwam het telecomconcern al met een eerste versie, die werd toegepast bij de registratie van voetbalwedstrijden. Kort gezegd kwam het systeem erop neer dat de spelers met een aantal camera’s van verschillende kanten worden gefilmd.

Vervolgens isoleert een Video on Demand server de spelers, die als een rechthoekig plaatje in een driedimensionale ruimte worden geplaatst, waarna berekend wordt hoe die speler er vanuit alle hoeken uitziet en hoe zijn positie is ten opzichte van de andere spelers en de omgeving. Via je smartphone kun je verbinding maken met de server waarop de beelden staan. Op het scherm van je mobieltje krijg je een overzicht te zien, zodat je kunt kiezen welke beelden je (in 2D of 3D) op de tv wilt bekijken (als die daarvoor geschikt is).

Rob Blaauboer van Logica heeft op de Consumer Electronics Show in Amerika nu een vernieuwde versie gezien, die te gebruiken is bij concerten. Muzikanten zijn apart te volgen, real-time, vanuit elke camerahoek, en de kijker kan ze zelfs verplaatsen of zelf aan het optreden meedoen, als karaoke-uitvoering. In feite wordt de kijker hierdoor zelf regisseur. Men kan volledig zelf bepalen wat er op het scherm komt. KDDI heeft in november vorig jaar voor het eerst het systeem in praktijk gebracht, bij de voetbalinterland tussen Japan en Syrië.

Bron: Spreek’buis

Bericht delen