Dinsdag 16 januari 2018

Kabelradio.nl stopt vanwege embed-tax

Nieuwe tarieven van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra laat websites zoals radioportals betalen voor het embedden van audiostreams. Deze tarieven zijn omstreden omdat embedden technisch gesproken alleen een link is naar de bron die de stream verspreidt. Voor elke link moet sinds kort flink betaald worden. Dat maakt het overzichtelijk presenteren van radiostations ten behoeve van de internetgebruiker onbetaalbaar.

 

Radioportal Kabelradio.nl maakte geen gebruik van embedden maar bood alleen links aan naar players van radiostations. Toch is de website gestopt omdat onzeker is wanneer wel en wanneer niet betaald hoeft te worden. In de definities die Buma/Stemra hanteert wordt namelijk niet gesproken over embedding, alleen over het “opnieuw beschikbaar stellen” van RTV-zenders. Volgens Kabelradio.nl een te vaag afgebakende definitie die alle kanten op kan.

“Bovendien betekent de embed-tax dat Buma/Stemra veelvoudig kan incasseren voor distributie van één audiostream, een onrechtvaardige situatie”, zegt Kabelradio.nl.

“Wij vinden dat het vaststellen van dergelijke verstrekkende tarieven thuishoort bij een onafhankelijke organisatie”, schrijft Kabelradio.nl op haar website, die nu geen radiostations meer aanbiedt maar een verklaring en een infographic die de embed-tax inzichtelijk maakt.

Bron: Kabelradio.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen