Dinsdag 16 januari 2018

Jongen Helden keert online terug

De VPRO zond tussen 1985 en 1988 het jongerenprogramma Jonge Helden uit, gepresenteerd door Daan en Willem Ekkel. “Een tweeling met bravoure”, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Voor veel kijkers was Jonge Helden een begrip. Marten Leurdijk maakte de documentaire Jonge Helden, de beuk erin! die vanaf 18 mei, samen met alle afleveringen van Jonge Helden, te zien is op vpro.nl.

Daan en Willem zijn negentien als Jonge Helden begint. Het programma keert zich tegen de no future-mentaliteit. Geen moeilijke opdracht voor de gebroeders Ekkel. Als twee energieke wervelwinden leiden ze de kijker via sketches en reportages door de jongerencultuur in Nederland. In de documentaire Jonge Helden, de beuk erin! komen de makers van het programma, vrienden en familie aan het woord over het ontstaan en het verloop van Jonge Helden. Afgewisseld met archiefbeelden geeft de documentaire een beeld van een voor die tijd uniek en baanbrekend jongerenprogramma.

Naast de film, Jonge Helden, de beuk erin! over de serie, maakte Marten Leurdijk de 2,5 uur durende documentaire Jonge Held over het leven en sterven van Willem Ekkel. Daarin is de bijzondere manier te zien waarop hij met zijn ziekte en naderende dood omging, iets dat voor zijn naaste omgeving heel troostend is geweest. Daan Ekkel heeft het nog steeds wel eens moeilijk met het verlies van zijn tweelingbroer, maar hij voelt hem ook vaak dichtbij, vooral als hij aan het beeldhouwen is. Deze lange documentaire ging dinsdag 17 mei in première in Het Ketelhuis in Amsterdam.

De documentaire Jonge Helden, de beuk erin! en het complete Jonge Helden archief, zijn vanaf 18 mei hier online te zien.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen