In Vorm podcast populair in de Nederlandse radiowereld
zondag 4 oktober 2020

In Vorm podcast populair in de Nederlandse radiowereld

Een podcast is bij uitstek geschikt voor niche onderwerpen. Zo ook de podcast In Vorm over radiovormgeving. Jingles, muziekjes, sweepers, noem maar op. Eind augustus begon Bas van Teylingen (zelf ook radiomaker en DJ) met zijn podcast. BM schreef er al een kort stukje over, maar inmiddels gaat de podcast als een wervelstorm door radioland.

Inmiddels staan er acht afleveringen online: met Maurice Verschuuren, Michael Pilarczyk, Jeroen Nieuwenhuize (Radio 10), Domien Verschuuren (Qmusic), Michiel Veenstra (KINK), Jeroen van Inkel (NPO Radio 2), Wouter van der Goes (NPO Radio 2) en Gerard Ekdom (Radio 10).

Nederlandse DJ’s en vormgevers praten over de meest uiteenlopende onderwerpen binnen de wereld van radiovormgeving. Wat is hun inspiratie geweest? Hoe gebruiken ze vormgeving? Hoe denken ze na over het neerzetten van een sfeer? Hoe belangrijk is vormgeving geweest door de jaren heen en hoe ziet de (nabije) toekomst van radiovormgeving en jingles eruit?

Bas van Teylingen: “Het is zo ontzettend leuk en dankbaar om te doen. Er valt heel veel over radiovormgeving te vertellen. Het is een essentieel onderdeel van een radio uitzending en een radiostation. Het is de handtekening van de maker. En dat kan variëren van de bedjes (achtergrondmuziek) die iemand gebruikt tot de keuze van de stem of geluidseffecten. Geweldig om met al deze creatieve makers te kunnen praten! Jong en oud, iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

Jeroen van Inkel

Zo weet Jeroen van Inkel te vertellen dat hij vroeger op de radio naar het jingle item van Ferry Maat luisterde. Dan liet Ferry Maat een aantal losse jingles horen die je als luisteraar op kon nemen. Daar begon het voor een jonge Jeroen van Inkel. Voormalig 538 DJ en vormgever Michael Pilarczyk legt uit dat hij in de begintijd van Radio 538 geen budget had om jingles en sweepers te maken. Hij liet mensen radioprogramma’s in Amerika opnemen en knipte de eerste twee jaar van 538 alle geluidseffecten uit airchecks. Nu niet meer voor te stellen. En Gerard Ekdom legt uit wat er zo bijzonder en grappig is aan de zogenaamde TROS shout. En vooral ook waarom zijn kinderen die shout al jaren meeroepen vanaf de achterbank.

Ook zijn er al afleveringen opgenomen met Kai Merckx (Qmusic), Rob Jansen (NPO 3FM), Chris Hartgers (vormgever Radio 538), Steph Jansen (vormgever 538 en Wise Buddah) en Mattie Valk (Qmusic). Deze verschijnen de komende weken online.

“En er staan nog een aantal opnames in de agenda de komende weken. Dit gaat een vol seizoen worden! Maar ik heb zeker nog wensen hoor. Denk aan namen als Robert Jensen, Edwin Evers en Ferry Maat. En wellicht vormgevers en makers uit het buitenland. Amerikaanse DJ Scott Shannon staat ook op mijn bucket list. Een volgend seizoen gaat er zeker komen!”, aldus Bas van Teylingen.

De podcast In Vorm is te beluisteren via alle bekende podcast platformen zoals Apple Podcast en Spotify, maar vooral via het platform Vriend van de Show. Een platform waar luisteraars naar hun favoriete show kunnen luisteren, mee kunnen discussiëren over de afleveringen en de makers kunnen steunen.

Bron: BM/Bas van Teylingen

Bericht delen