dinsdag 16 januari 2018

Hoon en lof voor AD na aantrekken 'treitervlogger'

Het AD krijgt hoon en lof over zich heen vanwege de samenwerking met ’treitervlogger’ Ismail Ilgun. Het nieuws dat hij voor het AD filmpjes gaat maken over achterbuurten leidde tot een stortvloed aan berichten op sociale media.

De negentienjarige Ilgun raakte vorig jaar in opspraak door zijn vlogs over de buurt Poelenburg in Zaandam. ‘Treitervlogger’ werd door Van Dale zelfs uitgeroepen tot het woord van het jaar 2016 en Mark Rutte noemde hem ’tuig van de richel’. Vrijdag maakte AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis bekend dat hij korte documentaires gaat maken voor AD.nl. Die avond schoven zij samen aan bij De Wereld Draait Door om dat besluit toe te lichten.

Het eerste filmpje van Ilgun over de Rotterdamse achterstandswijk Spangen kwam vrijdag online en is sindsdien ruim 60.000 keer bekeken. Hij praat daarin met jongens op straat, veelal van Turkse en Marokkaanse afkomst, en bezoekt een kickboksschool waar hij spreekt met een jongen die drugsrunner was. De wijkagent van Spangen, noemt het een ‘mooie, leerzame inkijk’ in zijn ‘wijkie’.

Er zijn ook veel reacties waarin het openlijk wordt afgekeurd dat het AD Ilgun een tweede kans wil geven. Zo noemt de website De Dagelijkse Standaard het ‘om te kotsen’ dat het AD ‘alle principes overboord gooit’. Volgens Nijenhuis leidde het tot zeventig opzeggingen. Ilgun blijft nuchter onder de reacties. “Er zijn veel mensen die over mij van gedachte zijn veranderd en daar ben ik blij mee. Ik kijk meer naar de positieve reacties, dan naar de negatieve.”

Bron: AD/BM

Bericht delen