dinsdag 16 januari 2018

HbbTV van NPO bij UPC

UPC geeft sinds kort het HbbTV-signaal door van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor de zenders Nederland 1, 2 en 3. HbbTV is een platform waarop de publieke omroep interactieve diensten aanbiedt.

Om gebruik te maken van HbbTV bij UPC heeft de gebruiker het volgende nodig: een smart TV (die geschikt is voor HbbTV), internetverbinding (van UPC of een andere provider) en UPC Digitale Kabel TV en Radio of een CI+ Module.

De NPO participeert onder de noemer TV-Ring in een Europees project. Binnen dit project is de NPO verantwoordelijk voor drie pilots met betrekking tot apps voor HbbTV om gebruikerservaringen te optimaliseren.

Het gaat om het aanbieden van content in verschillende kwaliteit op basis van digital rights management (DRM), gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van centraal kijkgedrag in een huishouden en het gezamenlijk meespelen met second screen, waarbij de resultaten centraal gedeeld worden op de tv.

Via HbbTV kan de kijker ook toegang krijgen tot NPO Plus, het tv-aanbod van de Nederlandse Publieke Omroep in hoge kwaliteit en zonder reclame. De plek waar series en films langer beschikbaar zijn dan op NPO Uitzending Gemist.

Daarnaast is de NOS nieuws-app voor HbbTV beschikbaar. Met deze app kan de gebruiker via de rode knop op de afstandsbediening altijd op de hoogte blijven van de laatste headlines. Verder kijkt men razendsnel de laatste clips en uitzendingen terug op het grote scherm, en is er praktische weer- en verkeersinformatie te vinden.

De kijker start de HbbTV-app door tijdens een uitzending op Nederland 1, 2 of 3 de rode knop van de afstandsbediening in te drukken. Vervolgens kiest de gebruiker voor Nieuws. Daarnaast worden er tijdens het NOS Journaal van 20.00 uur live suggesties getoond in de HbbTV-nieuwsapp.

Bron: Broadcast Magazine/NOS

Bericht delen