Dinsdag 16 januari 2018

GO-app leest ondertiteling voor

Ondertiteling kan een uitkomst bieden voor doven of slechthorenden, maar mensen met een leesbeperking komen daar niet ver mee. De Gesproken Ondertitel-app (GO-app) die live ondertiteling voorleest kan hen hierin tegemoet komen.

De applicatie leest nieuwsuitzendingen, series en films van 12 Nederlandse en 7 Vlaamse televisiezenders voor.

De GO-app draagt bij aan de zelfstandigheid van 350.000 mensen in Nederland met een visuele beperking en ruim 2,5 miljoen mensen met dyslexie of een andere leesbeperking. Zij zijn nu vaak afhankelijk van de apparatuur in hun eigen huis om te ondertiteling voor te lezen. De applicatie zorgt ervoor dat deze mensen veel mobieler zijn.

In de applicatie kun je van zender naar zender vegen. Ook kunnen de ondertitelteksten vergroot worden op de smartphone of in een andere kleur ingesteld worden. De GO-app is gratis te downloaden met een proefperiode van 4 weken. Daarna zijn de kosten € 5,95 per maand.

Karel Raven, directeur van Solutions Radio die de app ontwikkelde: “De app zorgt ervoor dat je niet gebonden bent aan een vaste locatie: je neemt overal je smartphone mee naartoe, dus je kunt ook overal realtime de ondertiteling lezen of horen. Inmiddels is de app door meer dan 200 blinde en slechtziende mensen en ook professionals uit de branche getest en zij geven aan dat dit de eerste app ter wereld is die op een eenvoudige wijze ervoor zorgt dat je de ondertitels van de programma’s realtime kunt volgen.”

Bron: Gesproken-ondertitels.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen