Freek de Jonge publiceert veertig jaar aan oeuvre op YouTube
woensdag 29 april 2020

Freek de Jonge publiceert veertig jaar aan oeuvre op YouTube

Cabaretier Freek de Jonge publiceert deze week tweehonderd uur aan archiefbeelden uit zijn carrière op zijn YouTube-kanaal, meldt hij aan Nu.nl. Het idee om zijn oeuvre openbaar te maken speelde al langer door zijn hoofd, maar wegens de coronacrisis heeft hij besloten het eerder te publiceren.

“Ik had al langer het idee om bij wijze van erfenis mijn repertoire netjes en verzorgd achter te laten”, vertelt De Jonge. “Omdat we nu in een tijd leven waarin veel mensen thuiszitten, leek het mij een goed moment om alles te delen en is het in een sneltreinvaart gekomen.”

“Daarbij wil ik er graag zelf nog bij zijn als het online komt. Waarom zou ik dat allemaal na mijn dood laten gebeuren? Nu heb ik er nog lol van”. Die erfenis die de 75-jarige De Jonge publiceert, bestaat uit alles wat hij en zijn vrouw Hella sinds 1980 op video geregistreerd hebben. Hierbij gaat het om theatershows, oud- en nieuwjaarsconferences, verkiezingsconferences, muziektheater, series en tentoonstellingen.

De theatermaker heeft ook diverse lezingen, colleges en masterclasses gegeven. Deze publiceert hij ook. “Ik heb bijvoorbeeld een aantal lessen gegeven aan de toneelschool, waarin ik mijn visie op het vak belicht. Die deel ik graag met theaterstudenten, juist nu. Dan kunnen ze gewoon vanuit huis die colleges zien.”

Bovendien werkt De Jonge momenteel, samen met cabaretwebsite Zwarte Kat, aan zo’n tachtig podcasts, waarin hij de afzonderlijke opnames toelicht. “Daar gaat nog heel wat tijd in zitten, maar dan kan ik het ook netjes en mooi achterlaten. Dan heb ik er alles aan gedaan om het zo goed mogelijk bij de mensen bezorgd te krijgen”, legt De Jonge uit.

In totaal beslaat het digitale oeuvre van De Jonge zo’n tweehonderd uur. “Maar ik heb het met liefde gedaan. Als ik terugdenk en terugkijk dan denk ik soms: hoe heb ik dit in hemelsnaam voor elkaar gekregen? Maar het is vrij gemoedelijk gegaan allemaal.”

Het oeuvre van De Jonge is hier te bekijken.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen