dinsdag 16 januari 2018

Fotogebruik op internet: onscherpe jungle

Het begint allemaal met een ogenschijnlijk volstrekt irreële claim naar aanleiding van het (her)plaatsen van een fotootje bij een bericht op www.broadcastmagazine.nl, ruim anderhalf jaar geleden. En het eindigt met het betalen van 750 euro als schikkingsbedrag. Welkom in de wondere wereld van het auteurs- en persoonlijkheidsrecht.

In Broadcast Magazine 324, die 25 mei verschijnt, een uitgebreide reconstructie van de zaak die jurist Peter-Vincent Schuld aanspant tegen FC Klap, uitgever van Broadcast Magazine, vanwege ‘een serie inbreuken op de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten van fotograaf X (op verzoek geanonimiseerd, red)’. Concreet: op www.broadcastmagazine.nl heeft in augustus en september 2011 tot drie keer toe een berichtje gestaan over de zendmastbrand in Hoogersmilde, begeleid door een mooi plaatje van de instortende mast.

Dat hadden we dus beter niet kunnen doen: namens de fotograaf dient Schuld een vordering in van maar liefst 2.500 euro. Hoe dat allemaal afloopt en hoe andere juristen tegen de dagelijkse internetpraktijk aankijken, is te lezen in de mei-editie van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen