Fawlty Towers komt terug met waarschuwing
zaterdag 13 juni 2020

Fawlty Towers komt terug met waarschuwing

Een verwijderde aflevering van de Britse comedyserie Fawlty Towers keert terug op de streamingdienst van de BBC. Wel zal er een waarschuwing bij gegeven worden dat er racistisch taalgebruik in voorkomt.

Het gaat om The Germans, misschien wel de bekendste aflevering van de klassieke serie. Hotelier Cleese probeert daarin verkrampt de Tweede Wereldoorlog te vermijden bij een groepje Duitse toeristen. ‘Don’t mention the war’ werd een gevleugelde uitspraak.

De interactie met de Duitsers zal het probleem niet zijn geweest, wel een onderonsje met een bejaarde gast in het hotel. Hij gebruikt enkele racistische scheldwoorden. Deze grappen waren in 2013 al verwijderd voor herhalingen op tv.

Er waren deze week meer producties die offline werden gehaald omdat ze tegenwoordig in een ander licht worden gezien. HBO verwijderde het epos Gone with the wind vanwege de gedateerde afschildering van de Amerikaanse slavernij en de comedyserie Little Britain verdween van Netflix en de BBC-dienst ‘omdat de tijden veranderen’. De VPRO heeft besloten dat deze serie voorlopig beschikbaar blijft op NPO Start, maar wel met een disclaimer.

John Cleese sprak schande van het besluit om de aflevering van Fawlty Towers te verwijderen. Volgens hem werd de racistische houding van het karakter juist belachelijk gemaakt. “Door erom te lachen ontkracht je dat”. De komiek brieste dat er bij de BBC tegenwoordig alleen “bureaucraten en pr-mensen werken, die er alleen maar mee bezig zijn hun baan niet te verliezen”.

Bron: NOS/BM

Bericht delen