Europese omroepen werken aan gezamenlijk online platform
zaterdag 5 mei 2018

Europese omroepen werken aan gezamenlijk online platform

De publieke omroepen uit Frankrijk, Duitsland en Italië gaan een gezamenlijk online platform starten om beter te kunnen concurreren met partijen als Netflix. France Télévisions gaat samenwerken met ZDF en de RAI.

De drie omroepen hebben een organisatie opgericht die de Alliantie heet, een Europese audiovisuele groep die tot doel heeft om grootschalige projecten te financieren en aan te bieden. Zij willen vooral prestigieuze televisieseries met een groot budget maken.
De samenwerking gaat gepaard met partnerschappen met RTVE (Spanje), RTBF (België), VRT (België) en RTS (Zwitserland). Een uitnodiging is gestuurd naar andere Europese omroepen om de financiering van kostbare televisieseries gezamenlijk mogelijk te maken. “We kunnen Europese kaskrakers realiseren die kunnen concurreren met de Amerikaanse series,” aldus Eleonora Andreatta, RAI’s fictieregisseur.
Er zijn al drie nieuwe gezamenlijke projecten in voorbereiding, waarvan de eerste een achtdelige serie is over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Die wordt geproduceerd door LuxVide en Beta Film, voor een budget dat door France Télévisions wordt geschat op 2,5 tot 3,5 miljoen euro per uur.
De andere twee zijn joint ventures tussen France Télévisions en RAI voor budgetten rond de 2 miljoen euro per aflevering. Het gaat om Mirage, een spionageserie van het Franse productiebedrijf Lincoln TV, dat begin 2019 in Dubai wordt gedraaid, en Eternal City, gesitueerd in Rome in de jaren zestig. Dit zal een coproductie zijn van Aurora TV, Fearless Mind en Banijay Studios France.
Een paar dagen geleden hebben vijf Scandinavische televisiezenders (uit Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland) ook al een alliantie aangekondigd, genaamd Nordic12, om gezamenlijk twaalf series per jaar te produceren.
Of de samenwerkingsverbanden werkelijk in de toekomst serieus kunnen concurreren met partijen als Netflix blijft niettemin de vraag. Netflix brengt in 2018 in totaal 700 nieuwe televisieseries en heeft daarvoor een budget van 8 miljard dollar.

Bron: Mijnserie.nl

Bericht delen