dinsdag 16 januari 2018

EditorsLab-competitie bij de NOS

Nieuws en internet, die combinatie is de laatste jaren niet meer weg te denken. Dat betekent dat een nieuwsorganisatie als de NOS ook op tech-gebied een voortrekkersrol wil spelen. Daarom organiseert de NOS op 8 en 9 april samen met Global Editors Network (GEN) een tweedaagse EditorsLab-competitie.

De hackathon, die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve nieuws-prototypes, wordt ondersteund door Google.

Thema dit jaar is ‘News in Context’. De deelnemers gaan proberen nieuwe manieren te bedenken om vooraf te weten te komen wat een gebruiker op nieuwsgebied zoekt, nog voordat hij zijn smartphone of computer heeft aangezet. Daarbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar zaken als locatie, browsergebruik of stemming van de gebruiker.

Aan de wedstrijd doen teams mee van onder andere de NOS, De Telegraaf, The Post Online, NDC Mediagroep  en de Volkskrant. Ze krijgen workshops aangeboden door Ezra Eeman, oprichter van Journalism Tools, Bart Brouwers, oprichter van Media52 en Detlef LaGrand, oprichter van VRmaster.co.

Het team van de NOS bestaat uit Matthijs IJkema en Jim Haakman van Digitale Media en Tim van Steenbergen van de nieuwsredactie. “We zijn benieuwd waar de andere teams mee op de proppen komen. Wij kunnen al behoorlijk wat laten zien vanuit het NOS-Lab, zoals een speciale app voor de smartwatch”, zegt Van Steenbergen: “Maar uiteindelijk komt het aan op het concept dat we tijdens de hackathon moeten maken. Ik reken stiekem op een klein beetje thuisvoordeel.”

De Nederlandse EditorsLab-competitie is onderdeel van een serie internationale hackathons, georganiseerd door vooraanstaande media-organisaties. De Amerikaanse versie wordt georganiseerd door The New York Times, In Londen is The Guardian de gastheer, El Pais doet de Spaanse editie, terwijl Le Parisien in Parijs de honneurs waarneemt.

De winnaars nemen het uiteindelijk tegen elkaar op in de Editors Lab Final. Die wordt in juni gehouden in Barcelona.

Bron: NOS

Bericht delen