Dylan Haegens nummer 1 in de YouTube 100
dinsdag 16 januari 2018

Dylan Haegens nummer 1 in de YouTube 100

In het boek De YouTube 100 zijn de honderd beste YouTubers van Nederland bij elkaar gebracht. Dylan Haegens is de nummer 1 en mag zich daarmee de beste YouTuber van het afgelopen jaar noemen. De ranglijst is mede samengesteld door een vakjury met influencers en deskundigen uit de YouTube-wereld. 

“Echt waar? Woooow, dat vind ik heel vet om te horen! Holy shit, dit had ik nooit verwacht, man.” Zo reageerde Dylan toen hij hoorde dat hij de nummer één is in de YouTube 100. Voor de YouTuber die dit jaar de grens van een miljoen abonnees passeerde, is het de bekroning op een topjaar. “Het lijkt maar niet op te houden, joh. Samen met mijn team maak ik dingen die steeds weer heel succesvol zijn.” En dan te bedenken dat hij een paar jaar geleden nog bijna wilde stoppen. “Ik wilde YouTube op een laag pitje zetten, want ik vond mijn content helemaal niet uniek. Ik was van plan weer te gaan studeren. De een is supergoed met typetjes en de mannen van StukTV hebben echt ballen van staal. Ik stak er voor mijn gevoel nooit bovenuit. Het is daarom extra bizar dat ik nu op nummer één sta.”

De jury roemt Dylan om zijn originaliteit en doorzettingsvermogen. Dylan is een YouTuber van het eerste uur, maar weet zich steeds weer te vernieuwen. Hij blinkt uit in originele formats, laat zijn kijkers meedenken en is het afgelopen jaar razendsnel gegroeid. En hij maakt alles met een klein team. Wat dat betreft is Dylan een YouTuber in de puurste zin van het woord.

De rijkste Nederlanders staan in de Quote 500, Opzij stelt ieder jaar een lijst samen van de machtigste vrouwen en heel Nederland luistert in december naar de Top 2000. Maar waar vind je een lijst van de beste YouTubers? Nog nergens, en dus besloot uitgeverij FC Klap die lijst samen te stellen en er een boek van te maken. YouTube is populair en groeit spectaculair – juist in de ondoorzichtige en vluchtige wereld die internet is, is er behoefte aan ‘curatorschap’, iemand die het kaf van het koren scheidt voor de (vaak) jonge doelgroep.

De top-10 ziet er als volgt uit:

1. Dylan Haegens
2. StukTV
3. NikkieTutorials
4. Kwebbelkop
5. Enzo Knol
6. Furtjuh
7. Kalvijn
8. Ponkers
9. Teske
10. SUPERGAANDE

De lijst is een optelsom van kwantitatieve data (zoals het aantal subs en views) en het oordeel van een vakjury. De jury heeft vooral gekeken naar zaken als kwaliteit, montage, humor, originaliteit en maatschappelijke relevantie. De jury bestaat uit tien mensen die stuk voor stuk zeer invloedrijk zijn in de YouTube-wereld:

  • Humberto Tan: Presentator RTL Late Night
  • Omar Kbiri: Mede-oprichter van bureau MAAK en organisator VEED Festival
  • Ida van Eck: Talentmanager MCN Divimove
  • Geert Doek: oprichter TowelMedia
  • Erik Kepper: General Manager RTL MCN
  • David Koster: Projectmanager Topnotch
  • Jonatan de Boer: Directeur OnLane
  • Oane Born: Hoofdredacteur VEED Magazine
  • Talisia Misiedjan: Directeur A Million Faces
  • Bas van Teylingen: Oprichter De Tube School

Behalve mediavakblad BM (voorheen Broadcast Magazine) en Boer zoekt Vrouw-magazine, brengt FC Klap diverse uitgaven met YouTubers uit, zoals  Enzo Knol, De Latooys, MeisjeDjamila, OnneDi, Ties en Furtjuh. In samenwerking met VEED geeft FC Klap ook VEED Magazine uit, met dit jaar voor het eerst ook de VEED YouTube Schoolagenda. De YouTube 100 verschijnt op 10 april en kost € 14,99. Hij is online te koop en in de winkel exclusief bij Bruna. Het boek is hier nu al te pre-orderen.

Bron: BM

Bericht delen