dinsdag 16 januari 2018

Dutch Filmworks spoort illegale downloaders op

Het illegaal downloaden van films bleef in Nederland lang onbestraft, maar daar komt verandering in. Vanaf dit najaar wil filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) downloaders aanpakken die BitTorrent gebruiken om de films van de distributeur illegaal binnen te hengelen.

Wie wordt betrapt op het downloaden van een DFW-film, kan vanaf dat moment een brief op de mat verwachten. “Daarin doen we een voorstel voor een schikking”, zegt directeur Willem Pruijssers. Gaat iemand niet akkoord, dan kan de organisatie een rechtszaak beginnen. Hoe duur het afkopen van een rechtszaak wordt, is nog niet bekend.

Downloaden uit illegale bron was in Nederland lang toegestaan: of beter gezegd, tot april 2014 werd het gedoogd. Het Europees Hof van Justitie was het daar echter niet mee eens. Tot nu toe bleef de aanpak van individuele downloaders echter uit. Het Openbaar Ministerie is van mening dat auteursrechthebbenden die aanpak zelf moeten regelen.

Dutch Filmworks, dat naast Nederlandse films als Soof en Dummie de Mummie internationale producties als The Expendables en Mechanic: Ressurrection uitbrengt, kan downloaders aanpakken door de manier waarop het BitTorrent-protocol werkt. De privacy van down- en uploaders is in het protocol niet beschermd: iedereen kan zien vanaf welke IP-adressen wordt gedownload.

Wel moeten providers vervolgens de naam- en adresgegevens van klanten doorgegeven, waartoe ze door de rechter gedwongen worden, zo hoopt Dutch Filmworks.

Bron: NOS/BM

Bericht delen