Documentaireserie Costa del Crime bij Videoland
woensdag 11 augustus 2021

Documentaireserie Costa del Crime bij Videoland

Wat maakt de Spaanse Costa zo aantrekkelijk en wat is de invloed van de Nederlandse criminelen? Misdaadjournalist Mick van Wely geeft een inkijk in het leven van de Nederlandse criminelen aan de Spaanse Costa in de serie Costa del Crime. Dat is vanaf donderdag 12 augustus te zien bij Videoland.

Mick van Wely: “Ik spreek met voormalige criminelen, misdaaddeskundigen, rechercheurs en douaniers uit Spanje, jaag samen met de politie op drugsboten en ga mee met politieacties. Verder bezoek ik plekken waar Nederlanders betrokken zijn geweest bij moordaanslagen en liquidaties. Met verrassende conclusies, die nog niet eerder bekend waren.”

In de eerste aflevering vertelt ex-hasjhandelaar Willem de Moor, oftewel ‘Kleine Willem’, die jarenlang gebruik maakte van de Spaanse kust voor zijn drugstransporten naar Nederland, waarom de Costa zo belangrijk is voor Nederlandse criminelen. Verder stuit Mick met de Spaanse douane in de haven van Algeciras op een container vol met cocaïne.

De cokehandel floreert aan de Spaanse Costa en Nederlandse criminelen hebben een belangrijke rol bij de enorme coke transporten uit Zuid-Amerika en Afrika. In aflevering twee duikt Mick in een aantal grote zaken, waaronder de criminele organisatie rond de Haagse ‘godfather’ Piet S., die vanuit de Costa del Sol opereert en lange tijd onder de radar bleef.

In de derde en tevens laatste aflevering is Mick aanwezig bij een inval van de Guardia Civil in een pand in Algeciras waar de grootste cashgeldvangst ooit in Spanje werd gedaan: namelijk ruim 16 miljoen euro aan drugsgeld. En hij gaat naar plekken waar Nederlanders zijn geliquideerd en stuit in een onderzoek op een Nederlands moordcommando, dat wordt ingevlogen om liquidaties uit te voeren. Een aantal personen van dit moordcommando is volgens de Spaanse politie betrokken bij een onopgeloste moord op een Nederlander.

De driedelige documentaireserie Costa del Crime is geproduceerd door Act of Crime, de makers van De Jacht op de Mocro-Maffia. De serie is vanaf 12 augustus in één keer te zien bij Videoland.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen