Digital audio zorgt voor meer bereik en betere herkenning commercials
donderdag 18 maart 2021

Digital audio zorgt voor meer bereik en betere herkenning commercials

Digitaal audio luisteren wordt steeds populairder en neemt toe in bereik en luistertijd. Analyses van mediabureau GroupM, uitgevoerd in opdracht van Qmusic, tonen aan dat campagnes waarbij digital audio aanvullend op lineaire radio wordt ingezet resulteren in additioneel bereik en betere herkenning.

Wanneer 10 procent of 20 procent van de campagne digitaal wordt ingezet, is het netto bereik hoger dan wanneer 100 procent van de commercials op lineaire radio op FM wordt ingezet. Dit blijkt uit bereikanalyses die GroupM in opdracht van Qmusic deed, naar luistercijfers van onderzoeksbureau GfK (GXL, doelgroep 20-49 jaar).

Afhankelijk van de inzet resulteert de toevoeging van digital audio in 2 tot 6 procentpunt extra netto bereik. Hoe groter de campagnes, hoe groter het additioneel bereik. Daarnaast loopt bij grotere campagnes ook het aantal effectieve contacten (3 tot 6 keer bereikt) op.

Betere herkenning onder digitale luisteraars
Naast impact op bereik, is ook de impact op de herkenning van commercials hoger onder mensen die zowel FM-radio als digital audio luisteren, dan onder luisteraars die alleen via FM luisteren. In een ander onderzoek van GroupM zijn 9 campagnes onderzocht waarin FM radio in combinatie met digital audio is ingezet. De onderzochte campagnes betreffen verschillende merken in verschillende productcategorieën. Gemiddeld ligt de herkenning absoluut 8 procentpunt hoger.

Marjon van Diepen, Insights Director GroupM, laat weten: “Digitale audio wordt meer en meer standaard meegenomen in audio-plannen. Niet alleen voegt dit effectief bereik toe, er kan ook impact worden gecreëerd door relevantie toe te passen en gebruik te maken van de mogelijkheden die digital audio biedt, zoals addressability, optimalisatie op locatie en targeting op moment.”

De hele presentatie is hier te bekijken. Om adverteren op digitale kanalen breder in te zetten, is Qmusic recentelijk overgestapt naar het Triton-platform.

Bron: Qmusic/BM

Bericht delen