De Telegraaf wordt weer De Telegraaf
dinsdag 20 maart 2018

De Telegraaf wordt weer De Telegraaf

Telegraaf Media Groep (TMG) is met een nieuwe directie en merkstrategie in een nieuwe fase beland. Vorig jaar werd al aangekondigd dat het videoplatform VNDG niet meer solo wordt aangeboden, maar gewoon via Telegraaf.nl. De naam Telegraaf VNDG blijft, maar wordt nadrukkelijker onder de Telegraaf gepositioneerd.

De submerken Telesport, Privé, DFT zouden gaan opereren als business units, maar worden online toch weer sublabels. In feite zoals het ook op de ‘oude’ site was ingedeeld. Ook VNDG wordt dus een sublabel, waar alle video’s zijn te vinden. De nadruk komt bij video weer op nieuws, aldus Mandy van der Wal, die vanaf het begin bij VNDG was betrokken en nu directeur video is voor heel TMG.

De tv-studio van VNDG verhuist nog voor de zomer naar het pand aan de Basisweg en komt daar op een centrale plek. De huidige studio was een noodoplossing, omdat nog niet helemaal duidelijk was hoe het TMG-pand aan de Basisweg zou worden ingericht. Het is ook de bedoeling dat de redactie meer video’s in eigen beheer gaat produceren.

Van der Wal: “We hebben hier een bezetting tot 23.00 uur, dus kunnen we in eigen huis tot die tijd video’s maken. Op de Basisweg staan veel meer mensen tot onze beschikking. Denk aan verslaggevers als Saskia Belleman (rechtbank) en Wouter de Winther (politiek). We gaan niet concurreren met de grote schermen, maar overdag kan dat wel door de continue nieuwsstroom.”

Volgens Van der Wal is er ‘substantiële groei’ op video. Daarbij aangetekend dat het bereik de afgelopen jaren was gedaald. “Mede dankzij de integratie in de Telegraaf stevenen we per maand af op zo’n 30 miljoen views – video starts – en in totaliteit zitten we boven 200 miljoen views, inclusief Dumpert en Metro en exclusief sociale media. Qua publiek is 60 procent man en in de groep 25-34 zijn we vrij groot.”

Video’s van De Telegraaf worden steeds vaker uitgekeken, zoals met de Olympische Spelen, in samenwerking met Heineken. “Dat soort samenwerkingen willen we uiteraard vaker. Ik wil merken adviseren meer de samenwerking met nieuwsmedia te zoeken. Eigen content maken is niet zinvol, omdat niemand naar de site van een merk gaat.”

Van der Wal claimt het marktleiderschap op videogebied in nieuws, sport en entertainment. Van der Wal: “We hebben een voorsprong in video, maar die willen we nog vergroten. Dat kan je het beste doen door ook ’s avonds meer nieuwsvideo’s te publiceren. Dat kunnen we eigenlijk alleen maar doen als je het hier centraal doet.”

Bereik is daarnaast ook niet alles: het gaat ook om impact: “Daarom wil ik niet roepen dat we zo’n geweldig bereik hebben overdag. Dat laat ik aan anderen over. AD is volgens NOBO het grootste, maar nogmaals: ik denk dat wij in video groter zijn. Ik ga uit van eigen kracht. Je gaat een paar keer per dag naar een nieuwssite van jouw keuze. Voor ons geldt dat we de bezoeker moeten voorzien van goede, snappy content in woord en beeld. En natuurlijk willen we uiteindelijk op alle vlakken de nummer 1 worden.”

De Telegraaf is online inmiddels als nieuwsmerk voorbijgestreefd door AD, NU.nl en NOS.

Bron: Adformatie/BM

Bericht delen