Dinsdag 16 januari 2018

Buma/Stemra trekt embedtaks in

Licenties voor radioportals zijn niet meer nodig door een Europees arrest, erkent Buma. Dat betekent het einde van de omstreden embedtaks. Dit is het gevolg van het recente arrest van het EU-Hof, dat oordeelt dat linken naar vrij beschikbare content geen inbreuk op het auteursrecht is.

Die uitspraak staat diametraal op het vonnis van de rechtbank, waarmee Buma de beruchte embedtaks afdwong bij NederlandFM en andere streaming portals.

Die portals grepen het recente arrest aan om de embedtaks ter discussie te stellen, en met succes, vertelt Tjitze Boersma van RadioFM.nl aan Webwereld. “We hebben wekenlang keihard gewerkt achter de schermen”.

Donderdag kwam het bevrijdende mailtje van Buma aan Boersma. Daarin erkent de organisatie dat het EU-arrest een betaalde licentie voor het linken en embedden van vrij toegankelijke content onmogelijk maakt.

Met als conclusie: “Indien u op uw site enkel content aanbiedt via hyperlinks, en de site(s) waarnaar u linkt een openbaar karakter heeft (hebben), en dus een algemeen niet-beperkt publiek, heeft de hierboven genoemde uitspraak tot gevolg dat u de aan u verstrekte licentie niet nodig heeft. De licentie zal in dat geval worden stopgezet met ingang van 1 januari 2014”, schrijft Buma aan het radioportal.

Bron: Webwereld

Bericht delen