Dinsdag 16 januari 2018

Buma/Stemra sluit deal met YouTube

Buma/Stemra heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met YouTube. De oude overeenkomst was al even verlopen, maar na lang onderhandelen zijn de partijen er nu alsnog uit gekomen. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie donderdag gemeld.

Directievoorzitter Hein van der Ree is verheugd over de licentie. “YouTube is een uiterst populair videoplatform en met deze licentie wordt muzikaal talent op de site ondersteund. Ik ben zeer verheugd over het feit dat we deze overeenkomst namens tekstschrijvers, componisten, muziekuitgevers en de YouTube-gemeenschap hebben kunnen afsluiten. Onze leden hebben hier heel veel baat bij.”

De vorige overeenkomst volgde op een rumoerige periode voor Buma/Stemra, waarin half Nederland viel over de plannen om meer geld te verdienen aan muziek op internet. De rechtenorganisatie wilde in eerste instantie een speciaal tarief hanteren voor het plaatsen van YouTube-embeds op o.a. blogs. Na de grote commotie zag Buma/Stemra daar eind 2009 vanaf, zeker toen uiteindelijk een deal met YouTube zelf gesloten werd. Die deal liep maar voor een jaar. Tussen eind 2011 en nu rekende YouTube dus niet af met Buma/Stemra over het bij hen aangesloten materiaal (voornamelijk Nederlandse artiesten). Dat gebeurt nu alsnog met terugwerkende kracht. Sommige (vooral grotere) labels hebben overigens ook los van Buma/Stemra afspraken met YouTube.

YouTube zelf stelt over de deal: “We zijn erg blij met de verlenging van onze succesvolle samenwerking met Buma/Stemra. Dit zorgt ervoor dat muziekuitgevers, tekstschrijvers en componisten hun publiek op YouTube kunnen blijven bereiken om inkomsten in Nederland te kunnen genereren”, aldus Candice Morissey, content partnerships manager YouTube Music EMEA. “Het is ook van groot belang voor de mensen voor wie YouTube een uitgelezen platform is voor het beluisteren van muziek en het ontdekken van nieuwe artiesten.” De financiële details van de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.

Bron: Buma/Stemra/3voor12

Bericht delen