dinsdag 16 januari 2018

BREIN pakt illegale YouTube uploaders aan

BREIN’s aanpak van illegale uploaders richt zich niet alleen op ‘linke’ diensten maar ook op gevestigde partijen zoals met name YouTube. Ondanks YouTube’s Notice & Take Down beleid en hun fingerprinting technologie, blijven er uploaders die zich erop richten ongeautoriseerde content te plaatsen.

Uiteraard kunnen content en kanalen verwijderd worden, maar de aanpak van BREIN richt zich op het identificeren en aanspreken van de uploaders zelf teneinde herhaling te voorkomen. Zo werd vorige week naar aanleiding van een melding van een oplettende rechthebbende een uploader van Nederlandse films geïdentificeerd en aangesproken. De jongeman beloofde elke week een nieuwe film.

BREIN wist de anonieme uploader te identificeren en dwong hem zijn inbreuk makende activiteiten te staken. Ook op YouTube moeten illegale uploaders er rekening mee houden dat zij een onthoudingsverklaring met boetebeding voor de toekomst en een schikkingsbedrag voor het verleden krijgen voorgelegd.

Waar mogelijk probeert BREIN uploaders door middel van digitaal recherchewerk te identificeren. Wanneer dat niet mogelijk is, worden identificerende gegevens van tussenpersonen gevorderd. Indien die niet vrijwillig worden afgestaan op basis van de voorwaarden die door de Hoge Raad in Lycos/Pessers zijn vastgesteld dan volgt een rechtszaak.

Dit is nog niet bij YouTube gebeurd maar wel bij onder andere Google, Usenet providers, hosting providers, alsmede access providers. In het algemeen worden identificerende gegevens conform de wet en rechtspraak op gemotiveerd verzoek vrijwillig afgegeven.

Bron: BREIN/Broadcast Magazine

Bericht delen