#BOOS onderzoekt kindvloggers: kinderarbeid of niet?
vrijdag 8 november 2019

#BOOS onderzoekt kindvloggers: kinderarbeid of niet?

#BOOS, het online consumentenprogramma voor jonge mensen van BNNVARA, onderzoekt hoe het zit met minderjarige kinderen die, vaak aangespoord door hun ouders, met sponsordeals en reclame-inkomsten geld verdienen met eigen kanalen op online platformen als YouTube en Instagram.

Kinderen onder de 13 jaar mogen in Nederland niet werken, behalve als ze hier een ontheffing voor aanvragen. #BOOS heeft, onder een verzonnen bedrijfsnaam, meerdere YouTube-kanalen van minderjarige kinderen benaderd, met de vraag of zij content willen maken voor geld. Een groot deel van de kinderen ging op dat aanbod in. Sommige kanalen wezen de deal zelfs af, vanwege een overschot aan aanbiedingen.

De kandidaat in #BOOS, de 15-jarige Leon, vraagt zich af hoe het komt dat kinderen onder de 13 jaar in dit geval wel mogen werken en of dat goed is voor het brein van een kind. De aflevering over kindvloggers is nu te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS.

In de aflevering stelt Tim Hofman geld verdienen door jonge kinderen ook aan de kaak in de Tweede Kamer. Mag dit? En waarom zijn er voor kinderen op een film- of reclameset wel regels en voor kinderen in een thuis- of kantoorstudio geen regels? “Op het moment dat daar geld mee gemoeid is, dan krijg je dus betaald voor iets wat je doet, en dat is de definitie van werk”, aldus Peter Kwint, kamerlid voor SP. Hij zal naar aanleiding van dit bezoek Kamervragen stellen. Volgens Gijs van Dijk, kamerlid voor de PvdA, gaat hier om ‘kinderarbeid’. Hij zal dit namens PvdA aankaarten bij de staatssecretaris in het begrotingsdebat voor Sociale Zaken.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen