BNR organiseert online editie Dutch Podcast Awards 2020
maandag 13 juli 2020

BNR organiseert online editie Dutch Podcast Awards 2020

Wat zijn de beste podcasts van Nederland? Wie wordt opvolger van De Brand in het Landhuis? Dat wordt dit jaar bekend gemaakt op vrijdag 6 november. Niet tijdens een fysiek evenement, maar gedurende de dag via online en radio

De Dutch Podcast Awards worden dit jaar namelijk in een ander jasje gegoten, een direct gevolg van de corona-crisis. Het nomineren van podcasts kan vanaf vrijdag 31 augustus. De Dutch Podcast Awards zijn een initiatief van BNR Nieuwsradio en de verkiezing wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Omdat een fysiek evenement organiseren zorgt voor onzekerheid, kiest de organisatie dit jaar voor een online editie.

Op vrijdag 6 november worden de winnaars van de 10 categorieën één voor één online bekend gemaakt. Hoe precies wordt binnenkort duidelijk. ‘s Middags op 6 november tussen 17.00 en 17.30 uur vertelt KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra in BNR’s The Friday Move wat de beste podcast van het jaar is geworden.

Nomineren via podcastawards.nl
De longlistfase start op maandag 31 augustus. Vanaf die dag kunnen luisteraars én makers maximaal drie podcasts nomineren, via de website podcastawards.nl. De podcasts met de meeste stemmen krijgen een officiële nominatie en dingen in hun eigen categorie mee naar de prijzen. Deze zogeheten shortlisfase begint op woensdag 23 september en duurt vier weken.

Het afgelopen jaar werden meer dan 1.000 podcasts voorgedragen voor een nominatie. Vervolgens brachten bijna 19.000 mensen hun stem uit, 10.000 meer dan tijdens de eerste editie in 2018. Deze stemmen tellen voor 50% mee in de eindscore, de andere 50% wordt bepaald door een onafhankelijk vakjury. Die bestaat uit podcastmakers, mediadeskundigen en presentatoren. Er zijn dit jaar 10 verschillende categorieën.

1. Nieuws & Politiek
2. Tech & Wetenschap
3. Media & Opinie
4. Cultuur & Muziek
5. Verhalend
6. Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid
7. Sport
8. Zakelijk
9. Brand Story Award
10. Beste Host

De 10 categoriewinnaars dingen mee naar de titel Beste podcast van Nederland. In 2019 werd die award gewonnen door De Brand in het Landhuis, een NPO Radio 1- en NTR-productie van podcastmaker Simon Heijmans.

Een ode aan podcasts
Podcasts blijven in populariteit stijgen. Met de Dutch Podcast Awards geeft BNR Nieuwsradio een ode aan de podcast en biedt het de makers een podium. “Wij zien podcasts en on demand audio als de toekomst van radio. Deze awards passen dan ook goed bij de visie van ons station. Ik ben benieuwd wie dit jaar de winnaars worden”, zegt BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark.

Meer info is te vinden op de vernieuwde website: podcastawards.nl.

Bron: BNR/BM

Bericht delen