BNNVARA moet van rechter aflevering #BOOS rectificeren
donderdag 11 juli 2019

BNNVARA moet van rechter aflevering #BOOS rectificeren

In een kort geding dat donderdag plaatsvond, heeft de voorzieningenrechter besloten dat BNNVARA bij een aflevering van het online programma #BOOS een rectificatie moet plaatsen. In de betreffende uitzending gaat Tim Hofman langs bij vastgoedondernemers in Groningen, omdat zij een verhuurbemiddelingsbureau bewust failliet zouden hebben laten gaan om schuldeisers te ontlopen.

Hofman helpt in de aflevering een huurder die beweert dat hij onterecht bemiddelingskosten heeft betaald aan zijn aanhuurmakelaar. Samen halen zij verhaal bij het bedrijf, dat niet meer blijkt te bestaan. Een voice-over vertelt vervolgens dat de eigenaren het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan.

Ook wordt gemeld dat ze onder een nieuwe bedrijfsnaam een doorstart hebben gemaakt. De voorzieningsrechter besliste echter dat deze stellingen niet met feiten zijn onderbouwd en daarom niet zijn bewezen. BNNVARA moet van de rechter een rectificatie plaatsen, die voorafgaand dertig seconden in beeld dient te zijn. Hierin moet staan dat ‘de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf onvoldoende door feiten worden gedragen’.

Ook moet de omroep een dwangsom van 2.500 euro betalen voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet. Aan de eis om de bewuste aflevering offline te halen, hoeft volgens de rechter niet te worden voldaan.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen