BN’ers willen dat Facebook optreedt tegen advertentiefraude
Zondag 27 oktober 2019

BN’ers willen dat Facebook optreedt tegen advertentiefraude

Facebook moet meer doen om advertenties van oplichters tegen te gaan. Dat staat in een oproep van een tiental bekende Nederlanders: Alexander Klöpping, Herman den Blijker, Humberto Tan, Jort Kelder, Marco Borsato, Matthijs van Nieuwkerk, Nikki Herr, Rik van de Westelaken, Ruud Feltkamp en Waylon.

Hun foto’s en namen zijn zonder toestemming in advertenties gebruikt – die consumenten hebben verleid om frauduleuze investeringen te doen in bitcoin. Inmiddels zijn er veel gedupeerden die grote sommen geld hebben verloren. En de BN’ers van wie de naam en foto’s zijn gebruikt worden daar op aangekeken. Met de oplichting zou volgens de Fraudehelpdesk al zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid zijn.

In een statement laten de BN’ers weten dat ze de advertenties ‘bijzonder schadelijk vinden’. Facebook moet volgens hen veel meer doen. “Facebook is door de betrokkenen hierop al verschillende keren aangesproken, maar weigert afdoende maatregelen te nemen. De advertenties blijven verschijnen”, schrijven ze.

“Facebook stelt dat zij slechts tussenpersoon is en niet tegen de advertenties kan en hoeft op te treden. Het is echter wel Facebook die het advertentiesysteem heeft opgezet, controleert en beheert en er veel geld mee verdient. Facebook loopt weg voor haar verantwoordelijkheid”, aldus het statement. “Als Facebook niet vrijwillig maatregelen neemt, moet zij daartoe worden gedwongen.”

molbitcoin564

Het statement van de bekende Nederlanders komt naar buiten aan de vooravond van een rechtszaak die mediamagnaat John de Mol is gestart. Ook zijn foto en naam werden misbruikt. Hij eist dat Facebook maatregelen treft tegen advertenties voor bitcoin met zijn naam en foto erbij. Ook wil hij weten wie de frauduleuze advertenties plaatst.

“Dat meerdere van deze bekende Nederlanders mijn zaak middels deze verklaring publiekelijk steunen geeft aan hoe belangrijk ook zij deze zaak vinden. Ik stel hun gebaar zeer op prijs en hoop van harte dat mijn kort geding ertoe leidt dat het misleiden van consumenten door Facebook middels deze nepadvertenties nu echt op korte termijn stopt”, laat De Mol weten.

Bron: EenVandaag/BM

Bericht delen