BM90: Ontzetting, ontslag en opvolger
vrijdag 18 juni 2021

BM90: Ontzetting, ontslag en opvolger

BNNVARA laat na twee seizoenen Renze Klamer en Fidan Ekiz stoppen met de presentatie van De Vooravond. Directeur Gert-Jan Hox meldde: “Zij zijn als duo met elkaar in het diepe gesprongen, vulden elkaar goed aan en hebben het programma een eigen karakter gegeven. Dat heeft goede gesprekken en spraakmakende momenten opgeleverd, maar toch moeten we vaststellen dat het programma de urgentie mist die we zoeken.”

Die beslissing zorgde voor ontzetting in het mediacircuit. Collega’s als Irene Moors en Bert van Leeuwen namen geen blad voor de mond op social media en radio-icoon Frits Spits riep zelfs op tot een staking van een uur door mediamakers op radio en tv.

‘Het onverwachte ontslag van Renze Klamer en Fidan Ekiz is een schandvlek voor de publieke omroep. Wij worden als makers verondersteld een samenleving te vertegenwoordigen die staat voor fatsoen, respect en integriteit. Hoe moet dat in godsnaam als er zo’n voorbeeld wordt gesteld?’, twitterde hij. Goedbedoelde solidariteit, maar we hoeven nu ook weer niet net te doen of dit atypisch is voor Hilversum en er een tragisch einde is gekomen aan een illuster droomduo.

BNNVARA heeft natuurlijk het volste recht om dit te doen, maar deze ingreep is wel buitengewoon onhandig en ook respectloos aangepakt en gecommuniceerd. Dat hadden Klamer en Ekiz beslist niet verdiend. Maar ik denk dat een belofte moest worden ingelost aan advocaat Khalid Kasem, die oorspronkelijk een talkshow zou krijgen, maar in opspraak kwam door een naar later bleek onterechte beschuldiging. Ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen.

En datzelfde geldt voor Jasper van der Schalie, die vanaf september adjunct-directeur wordt bij Omroep MAX. Hij was daar al eerder vijf jaar lang Hoofd Televisie. Hierbij de welgemeende felicitaties aan Van der Schalie én Jan Slagter, die zo ook meteen slim zijn opvolger in huis heeft gehaald! Bekijk aflevering 165 van BM90 hier.

Op het YouTube kanaal van BM (Broadcast Magazine) vind je al onze video’s: BM90, BM Talk, BM Review, BMY en BM Reportage. Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste video’s? Abonneer dan gauw en houd broadcastmagazine.nl in de gaten.

Bron: BM

Bericht delen