BM90: Nieuwe kijk- en luistermeting zorgt voor revolutie!
vrijdag 16 april 2021

BM90: Nieuwe kijk- en luistermeting zorgt voor revolutie!

Misschien niet het meest sexy onderwerp voor deze videorubriek, maar gisteren, 15 april, werd met een online talkshow een heuse wereldprimeur gelanceerd: het Nationaal Media Onderzoek, kortweg NMO. Onder die nieuwe naam zal het bereik van televisie, radio, print en online worden gemeten en gaat het NMO op termijn de bekende huidige standaarden vervangen.

Elk afzonderlijk bereikonderzoek wordt daarbij sterk verbeterd. Die crossmediale opzet is uniek in de wereld: niet eerder worden de genoemde mediakanalen op deze manier gezamenlijk gemeten en gerapporteerd. Het heeft uiteindelijk elf jaar geduurd, zoals Liedewij Hentenaar, directeur van Radio Advies Bureau, in haar Week Van op de site van BM nog eens memoreerde. Maar nu is dan toch de doorbraak daar.

Zo zijn de nieuwe luistercijfers gebaseerd op een hybride meetmethode, waarbij de kern bestaat uit een meting via een slimme smartphone app. En het even befaamde als bekritiseerde ‘kijkkastje’ waarmee panelleden zich aanmelden als ze gaan kijken, wordt vervangen door een tablet voorzien van de laatste meettechnologie. Het zogeheten MediaCell-panel levert naast de radio currency ook inzicht in online gedrag op de smartphone en zal bovendien een aanvulling zijn op de kijkcijfers. Bekijk aflevering 156 van BM90 met Jeroen te Nuijl hier.

Op het YouTube kanaal van BM (Broadcast Magazine) vind je al onze video’s: BM90, BM Talk, BM Review, BMY en BM Reportage. Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste video’s? Abonneer dan gauw en houd broadcastmagazine.nl in de gaten.

Bron: BM

Bericht delen