BM90: Bij wie ligt de macht op social media?
vrijdag 15 januari 2021

BM90: Bij wie ligt de macht op social media?

Er was een bestorming van het Capitool voor nodig, maar nu hebben alle grote social media platforms besloten om Donald Trump collectief in de ban te doen. Daarmee is de ‘Twitter-president’ zijn bizarre megafoon definitief kwijt.

Met de blokkade is opnieuw discussie ontstaan over de rol van social media platforms. Er is steun, maar ook kritiek omdat Google en Facebook op deze manier bepalen wie toegang krijgt tot het publieke debat.

Dat er meer controle moet zijn, daar lijkt iedereen het wel over eens. Maar ligt die verantwoordelijkheid bij de platforms, bij de gebruiker of misschien wel bij de overheid? Afgelopen zomer dienden Amazon, Apple, Facebook en Google – samen goed voor 4000 miljard dollar – zich te verantwoorden tegenover het Amerikaanse Congres tijdens het Big Tech Verhoor. Facebooks Mark Zuckerberg moest zelfs al vaker op appèl komen.

Dat mensen op social media via algoritmes alleen nog hun eigen waarheid krijgen voorgeschoteld, wordt bevestigd in de Netflix-documentaire The Social Dilemma. “Never before have a handful of tech designers had such control over the way billions of us think, act, and live our lives”, luidt de tagline van deze docu.

Bekijk aflevering 144 van BM90 met Jeroen te Nuijl hier.

Bron: BM

Bericht delen