BM College Talk over fake news
vrijdag 8 juni 2018

BM College Talk over fake news

De derde BM College Talk vond gisteren plaats op de Hogeschool Leiden en had fake news als thema. Studente Evelien Krabbendam was erbij en doet kort verslag.

Het is donderdag 7 juni en de eerste zomers geklede studenten druppelen de collegezaal binnen. Terwijl hitjes als ‘one kiss’ door de speakers schallen en nog even aan de gebruikelijke techniekproblemen wordt gewerkt, maken de gastsprekers zich op voor een inspirerende middag. Jalal Selmani introduceert de sprekers Eva Rosa Hol (eindredacteur NPO FunX) en Thomas Boeschoten (data-onderzoeker AD) en legt hen een aantal mediadilemma’s voor.
Thomas, die door Jalal ‘een algoritme in levende lijve’ wordt genoemd, gaat liever anoniem door het leven dan dat hij alles met de overheid deelt. Eva gaat liever voor een topcarrière die bereikt is door middel van fake accounts dan voor een leven in de bijstand. Na de mediadilemma’s volgt een discussie over drie stellingen die met fake news te maken hebben.
De studenten doen interactief mee door de pol op Instagram in te vullen. Opvallend is dat 85% van de studenten het oneens is met de stelling ‘Beter een gefotoshopte spierbundel op Instagram dan een real life foto die alleen door je moeder wordt geliket.’ Een studente die het er wel mee eens is, geeft aan dat ze haar Instagram als portfolio ziet.
Ook Thomas is het daarmee eens en vertelt dat hij wat hij online plaatst, beschouwt als uitgangspunt van zijn ambities. Het laatste onderdeel is een fake news quiz. Er wordt gelachen bij fotoshopblunders en een aantal studenten kijkt verrast op wanneer een artikel over uitspraken van Trump fake news blijkt te zijn. De inspirerende middag wordt afgesloten met een borrel en de studenten gaan met nieuwe inzichten weer de zon in.


Bekijk het videoverslag

Bron: Evelien Krabbendam

Bericht delen