Beste podcast van Nederland is Bob
dinsdag 4 september 2018

Beste podcast van Nederland is Bob

De podcast Bob van het audiocollectief Schik en VPRO Dorst is de eerste winnaar van de Dutch Podcast Awards. Dat maakte organisator BNR Nieuwsradio maandagavond bekend.

Een vakjury én het publiek bepaalden in de voorbije weken wie het afgelopen jaar in de verschillende categorieën de beste podcasts van Nederland maakten.

De winnende podcast werd geroemd om het ‘meeslepende, emotievolle verhaal’. Uit het juryrapport: ‘De podcast gaat over iets kleins, maar heeft de spanning van een crime-verhaal. Als luisteraar raak je vergroeid met de hoofdpersoon en word je meegezogen in het proces. De winnaar werd gezien als buitencategorie en ontving daarom vrijwel alle stemmen van de jury.’

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Alle winnaars per categorie:

Nieuws & Politiek: De Willem Podcast (NU.nl)
Journalistiek & Media: De Eeuw van de Amateur
Tech & Innovatie: De Technoloog (BNR)
Kunst en Cultuur: De Grote Harry Bannink Podcast (VPRO)
Muziek: Klap van de Molen
Verhalend: Storytelling – Bob (audiocollectief Schik en VPRO Dorst)
Lifestyle (incl. Sport): Ik ken iemand die…
Zakelijk: Rudy & Freddie
Beste Host: Michiel Veenstra
Branded: KLM
Trend: Pretparken: Ochtend in pretparkland

In totaal hebben 7.083 mensen gestemd en zijn er bijna 50.000 stemmen uitgebracht op de verschillende categorieën. De stem van het publiek telde mee voor 70% en de het juryoordeel woog 30%. Uit de winnaars per categorie is De Beste Podcast van Nederland gekozen door de vakjury.

Juryvoorzitter Wilbert Mutsaers (Head of Content van Spotify): “De wereld van de podcast is al zoveel groter dan we dachten, dat bewijst het flinke aantal stemmers ook. De vele niches die er zijn hebben een grote luisterschare. En ook voor ons als jury zijn weer nieuwe werelden open gegaan. Het enthousiasme voor de podcast is groot, bij het publiek, bij mij en bij de gehele jury.”

De vakjury bestond uit de volgende experts uit de media, de techscene, reclamewereld en de podcastindustrie:

Wilbert Mutsaers (Spotify), juryvoorzitter
Gert-Jaap Hoekman (NU.nl)
Michiel Veenstra (NPO 3FM, NPO3)
Rachid Finge (Google)
Elger van der Wel (media-expert)
Joep van der Laan (Mindshare)
Mirjam van Zuidam (NRC)
Ruud de Wild (NPO Radio 2)
Giel Beelen (Veronica, Talpa Radio)
Marianne Zwagerman (media-expert, spreker)

Bron: BNR/BM

Bericht delen