Dinsdag 16 januari 2018

Beeldkwaliteit Uitzending Gemist ter discussie

De publieke omroep heeft nog geen plannen om de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist omhoog te schroeven. Dat laat de NPO weten aan Tweakers.net. De betaalde versie van Uitzending Gemist, NPO+, wordt daarentegen van hd-kwaliteit voorzien.

“We hebben geen plannen om de beeldkwaliteit te verbeteren, in ieder geval niet op de korte termijn”, zegt woordvoerder Charlotte Geurink van de NPO. Op dit moment kan Uitzending Gemist slechts worden gestreamd met een resolutie van 162 tot 342p, waar YouTube en Netflix al 1080p-streams met een hoge bitrate ondersteunen.

Volgens een anonieme bron binnen een publieke omroep wordt de beeldkwaliteit niet verbeterd vanwege een deal met de kabelmaatschappijen. Die betalen de publieke omroep voor doorgifte van de tv-kanalen. “Nu kunnen ze op hun settopboxen in Uitzending Gemist een hogere beeldkwaliteit bieden”, aldus de bron. “We willen de kwaliteit graag omhoog, maar dat mag niet van de NPO, omdat deze voor de hele publieke omroep een overeenkomst heeft gesloten.”

NPO+, de betaalde videostreamingdienst van de publieke omroep, die ergens begin dit jaar beschikbaar moet komen, zal wel een betere beeldkwaliteit hebben. Eind 2014 of begin 2015 moet deze videostreamingdienst beelden met hd-kwaliteit serveren. NPO+ gaat series, films, documentaires en kindershows serveren die vanwege auteursrechten of kosten niet op Uitzending Gemist beschikbaar zijn. Wat een abonnement op NPO+ gaat kosten, is nog niet bekend.

De matige beeldkwaliteit van Uitzending Gemist zoals npo.nl momenteel aanbiedt levert inmiddels hevige discussies op bij Tweakers.net.

Bron: Tweakers.net/Broadcast Magazine

Bericht delen