Beeld & Geluid lanceert online tentoonstelling Joop van den Ende
dinsdag 6 februari 2024

Beeld & Geluid lanceert online tentoonstelling Joop van den Ende

Maandagmiddag lanceerde Beeld & Geluid de online tentoonstelling over het werk van een van de grootste media-iconen van ons land, Joop van den Ende. Presentator Paul de Leeuw ontving een groot aantal prominenten aan tafel die hebben meegewerkt aan de online tentoonstelling, waaronder natuurlijk de hoofdpersoon zelf.

Joop van den Endes wortels liggen in het theater. Zijn eerste grote theaterproductie, in 1969, is de André van Duin-revue ’n Lach in de ruimte. Al snel volgden toneel en televisie. In seizoen 1971/1972 brengt hij zijn eerste toneelstuk op de planken: Twee op de wip, met Willeke Alberti en Jeroen Krabbé. In diezelfde periode lanceert hij ook zijn eerste televisieproductie: Citroentje met Suiker, een vervolg op de KRO-hitserie ’t Schaep met de 5 pooten.

Online tentoonstelling
In de interactieve online tentoonstelling leidt André van Duin de bezoeker langs het rijke oeuvre van Joop van den Ende, verdeeld over negen genres: (internationale)musical, toneel, tv-amusement, talentontwikkeling, drama en soap, variété, circus en klucht, comedy en film. De tentoonstelling is interactief dus de bezoeker kan zelf zijn favoriete fragmenten zoeken of nieuwe parels ontdekken.

De negen genres worden uitgelicht met zeer veel historische fragmenten uit bijvoorbeeld De Fabriek, Wedden dat?, de Playbackshow, Goede Tijden, Slechte Tijden, Dagboek van een Herdershond, maar ook musicals als Ciske de Rat, Cyrano de musical en Tina komen aan bod. De genres worden ingeleid met boeiende verhalen van Simone Kleinsma, Pia Douwes, Jeroen Krabbé, Ron Brandsteder, Henny Huisman, Danique Graanoogst, Caroline De Bruijn, Erik de Vogel, Hans Klok, Johnny Kraaijkamp en Tim Oliehoek.

Joop van den Ende: “Het betekent veel voor mij dat Beeld & Geluid mijn tv- en theaterwerk voor de toekomst heeft vastgelegd. Dat voelt als een grote erkenning – voor mij én voor alle mensen die achter de schermen altijd zo hard gewerkt hebben om dit allemaal mogelijk te maken.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer: “Het is buitengewoon indrukwekkend wat Joop van den Ende voor de Nederlandse cultuur en daarbuiten tot op de dag van vandaag betekent. Dat Beeld & Geluid zijn gehele oeuvre, van theater, musical tot film en televisie, met alle Nederlanders online kan delen, is fantastisch. Het vormt een prachtige inspiratiebron voor iedereen, van jong tot oud. Waarin een mens een klein land groot kan maken.”

Publieksevenement
In het verlengde van de online tentoonstelling, organiseert Beeld & Geluid op zondagmiddag 25 februari een publieksevenement Het gouden tv-tijdperk van Joop van den Ende dat wordt gepresenteerd door Irene Moors.

Bron: Beeld & Geluid/BM

Bericht delen