dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid plaatst opnames WOII online

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid publiceert in de aanloop naar 4 en 5 mei een bijzonder deel van zijn Tweede Wereldoorlog-collectie. Het Radio Oranje-archief, bijna 200 uitzendingen, is voor het eerst in zijn geheel online te beluisteren.

Ook nieuwe high definition-scans van 56 films beleven hun primeur op de collectiewebsite, in.beeldengeluid.nl.

Het archief stelt een groot deel van het materiaal beschikbaar op Wikimedia Commons voor hergebruik. Beeld en Geluid blijft daarmee de grootste leverancier van audiovisuele content op Wikipedia ter wereld.

Beeld en Geluid presenteert op in.beeldengeluid.nl filmbeelden over twee specifieke periodes in de oorlog: 1940 en 1945. Zo zijn er haarscherpe beelden beschikbaar uit een Duitse propagandafilm over de inval van Nederland, met onder andere het bombardement op Rotterdam en luchtopnames van de stad in puin.

Ook te zien zijn de beelden van de ravage bij de gevechtsterreinen aan de IJssel en op de Grebbeberg, Seys-Inquart die een SS-bataljon toespreekt op het Binnenhof, Canadezen die vechten voor de bevrijding van Groningen en de publieke arrestaties van NSB’ers, die worden uitgejouwd en meegevoerd over straat.

Daarnaast wordt het dagelijks leven in beeld gebracht:  soldaten die op straat met kinderen spelen, zwemmende prinsesjes in Canada en het voedselrantsoen tijdens de hongerwinter. Bijzonder zijn kleurenfilms van een vooroorlogs Amsterdam en de bevrijdingsfeesten in de hoofdstad. Deze amateurfilms zijn twee van de weinige kleurenfilms uit deze periode.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen