Beeld en Geluid blikt terug op Nederlandse edities Eurovisie Songfestival
vrijdag 7 mei 2021

Beeld en Geluid blikt terug op Nederlandse edities Eurovisie Songfestival

Voor het eerst in ruim 40 jaar is Nederland weer gastland van het Eurovisie Songfestival. Hoe ging het er tijdens de edities in 1958, 1970, 1976 en 1980 aan toe en welke invloeden zien we nu nog steeds terug?

Collectiespecialisten Theo Verbruggen en Tom van den Oetelaar gaan op zondag 16 mei met diverse betrokkenen en oud-deelnemers in gesprek over de Nederlandse edities in het Mediacafé Songfestival in Nederland .

Het Mediacafé Songfestival in Nederland is online en gratis te volgen op zondag 16 mei tussen 14.00 en 15.30 uur. Registreren kan via deze link.

Must-see voor songfestivalliefhebber
“Dankzij een samenwerking met de EBU zijn lacunes in de songfestivalcollectie van Beeld en Geluid opgevuld en is hard gewerkt aan de kwaliteit van de beelden. Hierdoor kunnen we tijdens het Mediacafé beelden van de Nederlandse edities vertonen”, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid. “Daarnaast zijn er prachtige beelden van de opbouw van camera’s en commentatorhokjes in de AVRO studio in 1958 en de repetities in 1970 te zien en tonen we de maquette van het decor van 1976 door Roland de Groot. Een must-see voor de songfestivalliefhebber dus!”

De presentatie van het Mediacafé is in handen van Theo Verbruggen, oud-verslaggever bij het NOS Journaal, en Tom van den Oetelaar, verslaggever bij Omroep Brabant. Samen deden ze verslag van tientallen songfestivals. Zij gaan in gesprek met oud-deelnemers Bianca en Stella Maessen (Hearts of Soul, 1970), kenner van het Metropole Orkest Bas Tukker, decorontwerper Roland de Groot en Hans van Willigenburg, de allereerste green room presentator.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen