AVROTROS lanceert podcast Muziek is een vrouwelijk woord
maandag 23 november 2020

AVROTROS lanceert podcast Muziek is een vrouwelijk woord

Waarom kennen we Wolfgang Amadeus Mozart wel, maar zijn zus Maria Anna Mozart niet? Ze waren beiden getalenteerd en muzikaal en kwamen uit dezelfde familie. Hun startpunt was gelijk, maar hun kansen waren dat niet. Wolfgang en Maria Anna, maar ook Felix en Fanny Mendelssohn en Robert en Clara Schumann. Waarom kennen we de mannen wel, maar de vrouwen niet?

Wat doet het met je als je als vrouw een ander levenspad krijgt toegewezen? In de podcast Muziek is een vrouwelijk woord zoekt AVROTROS-podcastmaker Rebecca van der Weijde samen met musicologe Simone Leuven en historica Agnes Cremers antwoord op deze en andere vragen. Maandag verschijnt aflevering 1 over Maria Anna Mozart. De komende vijf weken komt er iedere vrijdag een nieuwe aflevering.

Rebecca van der Weijde: “Tijdens mijn werk in de klassieke muziekwereld kwam ik tussen de componisten bijna altijd alleen maar mannennamen tegen. Het maakte me nieuwsgierig. Zijn er dan echt geen vrouwelijke componisten? Het antwoord; ze zijn er zeker. En het is meer dan de moeite waard om hun verhaal te vertellen. Ze schreven en speelden fantastische muziek en hebben veel betekend voor de klassieke muziekgeschiedenis. In die tijd kregen ze niet altijd het podium dat ze verdienden, maar wij zetten deze vrouwen nu in de welverdiende schijnwerpers.”

Rebecca wordt als verteller en maker bijgestaan door Simone Leuven, die de luisteraar langs fascinerende componistes en prachtige, onbekende werken gidst. Agnes Cremers pluist de levensverhalen en de maatschappelijke positie van de vrouwen tot de bodem uit. Ook komt er iedere aflevering een andere expert aan het woord die een verrassende blik op de werkelijkheid werpt.

Rebecca van der Weijde (30) maakt samen met presentator Ab Nieuwdorp ook de succesvolle podcastreeks Klassieke Mysteries, waarin zij op zoek gaan naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten. Verder is zij online redacteur klassieke muziek bij AVROTROS en denkt en werkt zij mee met veel andere podcasttitels over klassieke muziek.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen