Audiovisuele ode aan oud-bewoners Rosa Spier Huis
dinsdag 16 januari 2018

Audiovisuele ode aan oud-bewoners Rosa Spier Huis

Acteur Dirk Zeelenberg stond zeventien jaar geleden met Johnny Kraaijkamp sr. in het theater. Het was de start van een intense vriendschap. Fauve Bouwman bewondert fotografe Eva Besnyö die tot haar 93e in het Rosa Spier Huis leefde. Zij inspireert de 25-jarige Fauve nog elke dag. Met bijzondere anekdotes en herinneringen lanceert het Rosa Spier Huis in Laren een campagne waarin kunstenaars van nu een audiovisuele ode brengen aan hun favoriete oud-bewoner.

De online campagne begint vandaag met de lancering van een video van Zeelenberg over Kraaijkamp sr. op zijn geboortedag. Doel van de campagne is het werven van nieuwe donateurs voor deze bijzondere gemeenschap. De opbrengsten maken het mogelijk dat kunstenaars tot op hoge leeftijd én samen met jongeren actief kunnen blijven in hun vak. Want kunstenaars gaan niet met pensioen.

De campagne, geproduceerd door LND Media, wordt breed verspreid via verschillende media en krijgt, vanwege haar exclusieve verhalen over de bekende kunstenaars, hun bewonderaars en ludieke karakter, volop aandacht in de media. Zo vertelt Dirk Zeelenberg over zijn bijzondere band met ‘de oude Kraaij’: “Waanzinnig acteur, een buitengewoon lief mens, heel geestig. Ik heb zelfs m’n eerste zoon trots als een pauw aan hem laten zien. In het Rosa Spier Huis zocht ik hem regelmatig op om mijn verhalen aan hem te vertellen. Of om raad te vragen. Gelachen hebben we ook volop. Dan liepen we langs zo’n schouwburg-portier die met een blaadje bij de ingang zat te wachten. ‘Heb je dat gehoord?’, zei Kraaijkamp dan. Wat? ‘Van Prins Bernhard, met Gerard Joling.’ Hè? ‘In een caravan…’ En we liepen zo door. Wat hoor ik nú voor roddel, zag je die portier denken. Maar als Kraaijkamp het zegt, dan zal het wel waar zijn, want die zít in die wereld. Wij deden dat bij elke schouwburg, 120 keer dezelfde grap…” Zeelenberg ziet er zelf al naar uit om, als hij zelf op leeftijd is met bevriend acteur Pierre Bokma in het Rosa Spier Huis opnieuw op het toneel te staan: “Die middagen met jonge acteurs erbij, als ik hem opdrachten geef om te gaan spelen, daar kan ik me nú al op verheugen.”

Een ode van Fauve Bouman aan de fotografe Eva Besnyö gaat volgende week online. Fauve is pas 25 maar exposeert nu al van PAN tot TEFAF. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot New Dutch Photography Talent 2016. Ze fotografeert naast bekende en onbekende mensen regelmatig mode en vaak krachtige vrouwen.

Zeelenberg loopt in de korte film door de gangen, de concert- en theaterzaal van het Rosa Spier Huis en bezoekt de oude kamer van zijn vriend en leermeester. Fauve treft tijdens de opnames in een gigantische scheepsloods voorbereidingen voor een zelfportret via de spiegel. In beide films worden de kunstenaars van toen, die geenszins vergeten zijn, door de verhalen en anekdotes symbolisch weer tot leven gewekt. Een oproep van kunstenaars van nu aan eenieder die van kunst en kunstenaars houdt, om via een bezoek aan de website mee te bouwen aan dit bijzondere podium én unieke thuis voor oudere kunstenaars.

Bron: LND Media/BM

Bericht delen