Arie Boomsma presenteert nieuwe podcast Goed Werk
donderdag 24 september 2020

Arie Boomsma presenteert nieuwe podcast Goed Werk

Hoe kunnen we van betekenis zijn in ons werk? Donderdag lanceren de EO, NPO Radio 1 en het Nederlands Dagblad de podcast Goed Werk. In deze maandelijkse podcast praat Arie Boomsma met experts over onderwerpen als burn-outs, voldoening in je werk en de relatie tussen werknemer en baas.

In de eerste aflevering behandelt Boomsma met columnist Japke-d Bouma en Stefan van der Stigchel (hoogleraar cognitieve psychologie) de vraag wat thuiswerken met je doet. De aflevering is te vinden via nporadio1.nl/podcasts.

Vroeg beginnen of lang doorwerken, met de laptop in de keuken of niet en wél of geen strak werkschema? Sinds de intelligente lockdown werken we zo veel mogelijk thuis. Japke-d Bouma vertelt in de aflevering over thuiswerken dat ze daar in eerste instantie blij mee was. Maar, zo realiseert ze zich nu: “Honderd procent thuiswerken werkt niet en honderd procent kantoor werkt ook niet. Op dit moment hebben we de ideale wetenschappelijke casus: welke elementen van thuis en kantoor werken gecombineerd het beste? Het positieve punt van deze crisis is dat we leren hóe we eigenlijk moeten werken.”

Echte gesprekken over werk
EO-eindredacteur Jan Pieter Kos: “Met deze podcast willen we het echte gesprek over werk op een toegankelijke manier openen. De onderwerpen en verhalen die langskomen, staan heel dichtbij de realiteit waar velen van ons dagelijks mee te maken hebben – een groot deel van onze dag wordt tenslotte ingevuld door werk. Juist omdat het zo’n groot deel van ons leven uitmaakt, is het goed om na te denken over dit thema. Waarom doe je wat je doet? Hoe zorg je ervoor dat je niet ondergesneeuwd raakt door alle vergaderingen, taken en ambities? En er is meer in het leven dan werken. Hoe houden we de balans tussen zinvol werk en tijd voor familie, ontspanning en voor elkaar?”

Urgente thema’s
Voor Boomsma betekent de podcast Goed Werk na ruim tien jaar een nieuw project voor de EO. “We hebben altijd contact gehouden. Nu dient zich een leuk project aan, dus werken we na al die jaren weer eens samen. Ik vind het heerlijk projecten te doen waarbij de vragen zich aandienen omdat de thema’s zo urgent zijn. Er verandert zoveel in onze levens dit jaar. Zo’n crisis dwingt na te denken over waar je staat, wat je doet, wie je bent. Het thuiswerken, de voldoening van je werk, het perspectief, de relaties met collega’s… Zo’n project is deze podcast.”

Werk en zingeving
Naast de podcast bestaat Goed Werk ook uit een LinkedIn-community en een spread in het Nederlands Dagblad. “Met Goed Werk geven we luisteraars en lezers inzicht in hun werk”, licht adjunct-hoofdredacteur Daniël Gillissen toe. “Hoe maak jij je werk zinvoller, hoe help je anderen daarmee, wat levert het op en wat kost je dat? In het Nederlands Dagblad besteden we wekelijks twee pagina’s aan Goed Werk. Daarin praten we met experts en werknemers door over werk en zingeving; van iemand die van het bedrijfsleven naar het onderwijs is overgestapt tot een eigenaar van een vloerenzaak.”

Bron: EO/BM

Bericht delen