dinsdag 16 januari 2018

Amsterdam dit weekend 'videohoofdstad'

Bekende YouTubers, gillende meiden en talenten die hopen de volgende ster te worden: Amsterdam is dit weekend omgetoverd tot ‘videohoofdstad’. Er vinden twee festivals plaats waarbij online videomakers centraal staan: het internationale VidCon en het Nederlandse VEED. 

Het is opvallend dat ze tegelijk zijn, de ene wordt georganiseerd in de RAI en de ander in de Westergasfabriek. Hier en daar wordt ook wel toegegeven dat de timing niet heel handig is. Je kan als fan en als maker tenslotte maar op één plek tegelijk zijn. 

Het is voor het eerst dat VidCon, een tot nu toe Amerikaans festival, in Europa plaatsvindt. “We vinden Amsterdam een fantastische plek, naar onze mening komt de Europese cultuur hier goed tot zijn recht”, zegt Hank Green. Hij organiseert samen met zijn broer John het festival. 

VidCon draait in de VS al een paar jaar mee, en is daar ook een stuk groter. Hier komen naar verwachting zo’n 4000 geïnteresseerden op af. Het is daarmee kleiner dan Video Days, een soortgelijke conferentie in Duitsland, waar 20.000 mensen aan deelnemen.

De online videowereld is relatief jong. Sinds ongeveer vijf jaar is het maken van een online video of vlog populair. In die korte tijd zijn sommige YouTubers enorm bekend geworden. Het hebben van honderdduizenden en zelfs miljoenen abonnees is niet gek. 

Toch kunnen er slechts zo’n vijftig makers in Nederland echt van leven, schat Omar Kbiri. Hij heeft een eigen talentenbureau, Maak, en is de organisator van VEED. “Maar dat aantal zal snel groeien, denk ik.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen