Dinsdag 16 januari 2018

'Amerikaanse video-oorlog komt naar Nederland'

Stef van der Ziel van Jet-Stream waarschuwde woensdag op het Mediapark Jaarcongres voor een Amerikaanse online video-oorlog op Nederlands grondgebied.

“Netflix is nog maar het begin, en minder gevaarlijk dan Google. Want die gaat achter jullie advertentiegeld aan.” Amazon en Google (YouTube) zullen het voorbeeld van Netflix volgen en waarschijnlijk vervolgens ook Apple en Hulu. Van der Ziel: “Het is vreemd dat we daar als Nederlanders zelf niks tegenover zetten. Ik faciliteer met mijn bedrijf al vijftien jaar lang streaming video, maar wel voor grote internationale spelers. Nederlanders nemen te snel genoegen met bescheiden posities.”

Van der Ziel waarschuwt met name voor Google, die een advertentiemodel hanteert waar Netflix met abonnementen werkt. Eric Anderson, de CEO van Premiere Digital Services en een van de architecten van Apple iTunes, is het met Van der Ziel eens dat Amerikaanse videoplatforms de markt bestormen met zoveel mogelijk aanbod.

Apple biedt volgens Anderson nog geen streaming video omdat dit een wankel businessmodel is. Bij Netflix zijn de tarieven laag, maar moeten ze blijven investeren in steeds maar nieuwe content, terwijl het oude materiaal ook beschikbaar moet blijven. Dit betekent dat het aantal gebruikers moet blijven groeien.

Bovendien heeft Netflix geen invloed hebben op het materiaal dat ze inkopen, tenzij ze het zelf gaan produceren. Anderson: “Dat doen ze nu ook. De CEO heeft gezegd: we moeten zorgen dat we een HBO worden voordat HBO Netflix wordt.” Het model dat Hulu hanteert, een prijs per stream, werkt volgens Anderson beter. Net als het downloadmodel van Apple.

Bron: Mediapark Jaarcongres/Emerce

Bericht delen