Alexander Klöpping maakte podcast met behulp van kunstmatige intelligentie
dinsdag 20 oktober 2020

Alexander Klöpping maakte podcast met behulp van kunstmatige intelligentie

Wat gebeurt er als je een computer het script voor een podcast laat schrijven? Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth probeerden het in de nieuwste aflevering van Een podcast over media.

Het idee: we stoppen de tekst van eerdere afleveringen in een slim algoritme, en die komt dan met een originele tekst voor een nieuwe aflevering.

Een meerderheid van de luisteraars kwam er pas halverwege, of nog later, achter. Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth lieten alles over aan GTP-3, een model waarmee door middel van kunstmatige intelligentie teksten gegenereerd kunnen worden. The New York Times noemt GTP-3, dat ontwikkeld is door OpenAI (het bedrijf dat door onder meer Elon Musk en Sam Altman is opgezet), ‘verreweg het krachtigste taalmodel ooit gemaakt’.

Het GTP-3-model heeft op basis van de eerdere teksten het script geschreven in het Engels, dat vertaald is naar het Nederlands. De twee hebben het script zo geloofwaardig mogelijk geprobeerd voor te lezen. Het resultaat is hier te beluisteren in de aflevering Onze stokpaardjes.

Bron: AD/BM

Bericht delen