Adam Curry komt met Podcast 2.0 initiatief
maandag 7 september 2020

Adam Curry komt met Podcast 2.0 initiatief

Podcastontdekker Adam Curry komt 16 jaar na de introductie met nieuw podcast-initiatief. Hij wil met Podcastindex.org voor podcasting de vrijheid van meningsuiting beschermen.

Een nieuw ecosysteem voor podcasts is namelijk volgens hem hard nodig. Dat vertelt hij in een interview met vakmediaplatform Spreekbuis.nl.

Curry maakt zich zorgen om de machtsconcentratie van grote podcastsplatforms zoals iTunes, Spotify en Pandora, maar ook om de exclusiviteitsdeals waardoor podcasts niet meer overal te beluisteren zijn en soms verbannen worden door (controversiële) inhoud.

Adam Curry: “Apple-baas Steve Jobs vroeg mij in het begin om mijn podcastindex in iTunes te verwerken. Deze heb ik vervolgens aan hem gegeven. Wat ik in het verleden niet goed gedaan heb is deze index goed te bewaken. Ik wist toen nog niet hoe belangrijk een podcastindex zou worden en dat wil ik nu op deze wijze rectificeren. Ik denk ook dat dit nu zeer makkelijk te doen is.”

Adam Curry wil met een open index realiseren dat er een podcastoverzicht ontstaat, waarin ook alle onafhankelijke podcasts terug te vinden zijn. “En niet alleen de podcasts die goedgekeurd zijn door Apple of Spotify”, aldus Curry. Veel makers verdienen nog niets aan hun podcasts. Ook daar wil Curry verandering in brengen. Curry: “De open index is een manier om ook podcastsmakers in de value chain te zetten.”

De podcast is de afgelopen jaren een zeer populair audiomedium geworden. Uit onderzoek door Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) bleek eind vorig jaar dat al meer dan 5 miljoen Nederlanders naar podcasts luisteren.

Eind deze maand lanceert ‘podfather’ Adam Curry zijn Podcast 2.0 initiatief. Het gehele Spreekbuis-podcastinterview met Adam Curry door Peter Schavemaker is hier te beluisteren.

Bron: Spreekbuis/BM

Bericht delen