Aantal huishoudens dat betaalt voor meerdere videodiensten groeit
woensdag 16 juni 2021

Aantal huishoudens dat betaalt voor meerdere videodiensten groeit

Een groeiend aantal huishoudens in Nederland heeft twee of drie abonnementen op streamingdiensten. Ook heeft voor het eerst een kleine meerderheid van de huishoudens, 51 procent, tenminste één abonnement.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper over het eerste kwartaal van dit jaar. Netflix blijft verreweg het populairst onder consumenten. Op geruime afstand, maar wel op de tweede plek, volgt het Nederlandse Videoland. Het videoplatform zet behoorlijk in op eigen, lokale content.

Netflix
Groei Amazon Prime Video
De snelste groeier is Amazon Prime Video, dat het marktaandeel meer dan verdubbeld heeft. Amazon heeft daarnaast grote plannen met zijn videodienst: onlangs kocht het voor bijna 7 miljard euro filmstudio MGM, onder meer bekend van de James Bond-films.

“Ze vechten allemaal om de gunst van de kijker”, zegt Tim Wijkman, analist bij Telecompaper. “De grote vraag is hoeveel abonnementen mensen maximaal willen”. Ook in deze rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar, zijn de effecten van corona terug te zien. Had in dezelfde periode vorig jaar nog 56 procent geen abonnement, nu is dat 49 procent. “De groeiende vraag naar videodiensten zien we nu ook voorzichtig ten koste gaan van tv-aansluitingen”, zegt Wijkman.

Wisselen van dienst
“De kans bestaat dat mensen straks vaker gaan wisselen van dienst. Dan heeft Netflix weer een leuke serie en de volgende maand stap je over op Amazon. De onderlinge concurrentie wordt daarmee groter, evenals het aanbod.”

Het wordt de kunst om de kijker te winnen. En daarvoor is content nodig. Zo pompt Netflix al jaren miljarden dollars in de productie van eigen films en series. Disney+ kondigde eind vorig jaar aan veel meer Marvel- en Star Wars-series te gaan maken, maar verhoogde ook de prijzen van het abonnement.

Netflix probeert ook op andere manieren kijkers aan zich te binden, bijvoorbeeld in de periode tussen het uitbrengen van seizoenen van series. Bloomberg schreef maandag dat het videoplatform nadrukkelijk aan het inzetten is op producten rond bepaalde films en series. Zo werkt het aan een kledinglijn en evenementen rond het kostuumdrama Bridgerton. Ook kijkt het naar de productie van podcasts en games.

Bron: NOS/BM

Bericht delen