Alles wat je moet weten voor het aanschaffen van een nieuwe wasmachine
zondag 7 januari 2024

Alles wat je moet weten voor het aanschaffen van een nieuwe wasmachine

Een wasmachine is een essentieel apparaat in ieder huishouden. Of je nu een groot gezin hebt of alleen woont, een goede wasmachine kan je veel tijd en moeite besparen. Maar met zoveel opties op de markt kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine, inclusief informatie over condensdrogers en warmtepompdrogers.

Capaciteit en afmetingen

Voordat je een nieuwe wasmachine aanschaft, is het belangrijk om te bepalen welke capaciteit je nodig hebt. Dit hangt af van de grootte van je huishouden en hoe vaak je de was doet. Voor een klein huishouden is een machine met een capaciteit van 6 tot 8 kilogram vaak voldoende, terwijl een groter gezin beter af is met een machine van 8 tot 10 kilogram.

Daarnaast is het belangrijk om de afmetingen van de wasmachine te overwegen. Meet de ruimte waarin de machine komt te staan om er zeker van te zijn dat hij past. Houd ook rekening met de deuropeningen en gangen, zodat je zeker weet dat de wasmachine op de gewenste plek kan worden geplaatst.

Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie is een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe wasmachine. Een energiezuinige machine kan je helpen om kosten te besparen op je energierekening op de lange termijn. Let op het energielabel van de machine en kies bij voorkeur voor een model met een A+++ label, het meest energiezuinige label op de markt.

Daarnaast kun je ook overwegen om een condensdroger of een warmtepompdroger aan te schaffen. Beiden zijn energiezuinige opties die je kunnen helpen om geld te besparen. Een condensdroger maakt gebruik van warme lucht om het vocht uit je wasgoed te verdampen, terwijl een warmtepompdroger gebruikmaakt van een warmtepomp om de lucht te verwarmen. Beide opties zijn efficiënter dan een traditionele afvoerdroger.

Programma’s en functies

Moderne wasmachines bieden een breed scala aan programma’s en functies om aan verschillende behoeften te voldoen. Het is belangrijk om te bepalen welke programma’s en functies voor jou belangrijk zijn. Denk hierbij aan programma’s voor delicate stoffen, wol, katoen, synthetische materialen en snelle wasprogramma’s.

Daarnaast kunnen extra functies zoals startuitstel, een stoomfunctie, een kort programma en een eco-modus handig zijn. Deze functies kunnen je helpen om de wasmachine aan te passen aan jouw specifieke behoeften en om energie en water te besparen.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine kan ook belangrijk zijn, vooral als de machine in de buurt van leefruimtes staat. Kijk naar het geluidsniveau in decibel (dB) en kies voor een wasmachine met een zo laag mogelijk geluidsniveau. Dit zorgt voor een rustigere omgeving en voorkomt geluidsoverlast. Vooral wanneer je de machine in een open ruimte hebt staan of naast een slaapkamer is het belangrijk om hierop te letten, in afgesloten ruimtes zal je hier vaak weinig last van hebben. 

Garantie en service

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de garantie en service die geboden wordt bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Controleer hoe lang de garantieperiode is en wat er precies gedekt wordt. Daarnaast is het handig om te weten of er een serviceafdeling beschikbaar is voor eventuele reparaties of vragen. Op deze manier ben je overal op voorbereid en kom niet ineens voor vervelende tegenslagen te staan. 

Bericht delen