Natuurdocumentaire Vroege Vogels presenteert: Strand bij BNNVARA
woensdag 25 januari 2023

Natuurdocumentaire Vroege Vogels presenteert: Strand bij BNNVARA

Het strand is een geliefde, maar ook dynamische plek. In deze overgangszone van de zee en het land is een continue strijd gaande. Want onze stranden, vooral op de Wadden, zijn een belangrijk en beschermd leefgebied van talloze plant- en diersoorten.

Alleen de allersterkste organismen kunnen hier overleven. Vroege Vogels presenteert: Strand, de nieuwe natuurdocumentaire van Ruben Smit, is op zondag 5 februari om 19.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

In vijfenveertig minuten neemt Ruben Smit ons mee in de wereld van de strandbroeders, de jacht van de zeestrandloopkevers en de boksende heremietkreeften. We volgen een familie dwergsterns, die moet overleven op een schelpenbank op de grens van water en land. Vanaf eind mei zoeken ze naar een geschikte plek om hun eieren uit te broeden. De wind, het zand, de hitte, meeuwen, maar ook mensen (en hun honden) bedreigen de vogels. En de strandplevieren zoeken een nóg extremere plek om een nestje uit te broeden. In een stuivende strandvlakte lijkt dat een ‘mission impossible’…

De natuurdocumentaire is ingesproken door Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld. Ruben Smit maakte voor BNNVARA eerder natuurdocumentaires als Levende Rivier, De Schatkamer van de Veluwe en Het WAD.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen